I letos Vary ve vašem kině plynule navazují na karlovarský festival. Festivalové filmy budou samostatně na programu 30 kin od 8. července. V Praze se do projektu zapojila kina Světozor a Aero.

Tři karlovarské hity

Divákům se v prvé řadě představí tři rozliční zástupci letošního nesoutěžního programu: nový dokumentární portrét Asifa Kapadii o nejslavnějším fotbalistovi všech dob Diego Maradona, režijní debut herce Jonaha Hilla a událost americké nezávislé scény Devadesátky a napínavé islandské drama oceněné na festivalu v Cannes Bílý bílý den.

Devadesátkový rauš a ponurý Island

Devadesátky ocení především ti, kteří fandí hraným filmům a zvláště ti, kteří v té době vyrůstali. Hill, známý z filmu Vlk z Wall Street, svůj režijní debut připravoval ve spolupráci s Martinem Scorsesem. Natočil příběh mladého Stevieho, který během jednoho kalifornského „devadesátkového“ léta v partě skejťáků prožívá přerod z kluka v muže.

Bílý bílý den je typicky skandinávské ponuré drama. Vypráví příběh o muži, který po tragické autonehodě své ženy zjišťuje, že jeho milovaná pravděpodobně vedla ještě jiný, tajný život. Tento výjimečný snímek byl uveden na letošním MFF v Cannes ve výběru filmových kritiků Critics‘ Week.

Maradona známý i neznámý

Největším tahákem celých karlovarských ozvěn je ale určitě kritiky i diváky ceněný dokumentární portrét Diega Maradony, nejslavnějšího a zároveň nejkontroverznějšího fotbalisty všech dob, muže, který si vydobyl slávu, a pak ji neunesl.

Práce na 500 hodinách dosud nezveřejněného materiálu z Maradonova profesního i osobního života se totiž ujal jeden ze současných nejuznávanějších světových dokumentaristů, nositel Oscara Asif Kapadia, známý svými dokumenty o závodníkovi Ayrtonovi Sennovi a zpěvačce Amy Winehouse. Kapadiova letošní novinka, film Diego Maradona, je jeho další působivou studií člověka, vystaveného nepředstavitelnému tlaku a očekávání okolí, a dopadu na jeho osobnost.