Režisér a autor inscenace Jan Schmid chce společně s ostatními tvůrci touto hrou vzdát poctu Jaroslavu Ježkovi jako nedoceněné osobnosti české hudby a kultury vůbec. „Diváci uslyší mnoho známých Ježkových písní, ale i neznámá dílka velmi hravá, z jeho spíše vážné hudby,“ vysvětluje dramaturg Jaroslav Etlík.

Nejen proto se na inscenaci podílel koncertní mistr Tomáš Víšek, který se zabývá Ježkovým klavírním dílem, pohybovou a swingovou stránku si vzal na starost tanečník Jan Onder, ten v představení i sám vystupuje.

Swingový triptych vrcholí

Prosincovou novinkou vrcholí v Ypsilonce revuální tanečně hudební triptych, kam patří nové tituly posledních dvou sezon Swing se vrací neboli o štěstí a Varieté Freda A. aneb Chytání větru. Nová hra ale není jen o Osvobozeném divadle, tvůrci využívají i různých materiálů o Ježkovi, které byly publikovány ve vztahu k této scéně a především k jazzu.

Inspirace slavnými Silvestry

Děj není místně určen, časově se odehrává v období třicátých let (1933, 1937), tedy v době, kdy V+W uvedli jedny z nejúspěšnějších tzv. Silvestrů. Z těch inscenace vychází – šlo totiž o jednorázové atrakce plné scének, hudebních a tanečních čísel, vždy ovšem s pozvanými hereckými osobnostmi, známými z jiných divadel. Představení má proto charakter revue. „Celistvost večera udržuje velmi zkrácené průběžné nastudování hry Don Juan&Company v originálním překvapivém obsazení,“ dodává režisér Jan Schmid.

Tři roviny

Nová inscenace má tři roviny, a to ypsilonskou, ve které tvůrci hledali společné rysy s prvky revuálního divadla V+W. Druhou rovinou je samotná osobnost Jaroslava Ježka, který byl geniálním skladatelem vážné a dramatické hudby. Diváci se setkají samozřejmě s postavou Jaroslava Ježka v podání Dominika Renče, i když Ježek s V+W jinak nevystupoval.