Máte rádi staré filmy, tanec a Hollywood? A víte, že nejslavnější filmový tanečník historie, božský Fred Astaire, měl české předky?

Nejnovější titul Studia Ypsilon v režii Jana Schmida odhalí nově objevené informace a souvislosti ze života tohoto fenomenálního tanečníka, zpěváka a filmového herce. Jeho dědeček byl totiž židovského původu, žil v Praze na Josefově a jmenoval se Austerlitz.

Revue ze života slavného tanečníka

„To nás přivedlo na myšlenku položit si otázku a rovnou se pokoušet hledat na ni divadelním způsobem odpověď, zda i Fred, který se už narodil v Omaze ve Spojených státech, si tyto souvislosti uvědomoval. Informace objevené v Praze nás donutí alespoň klouzavým retrospektivním způsobem navštěvovat Ameriku a pokoušet se o nalézání nových souvislostí,“ říká autor textu a režisér Jan Schmid.

Schmid zároveň vysvětluje, že inscenace Varieté Freda A. není v pravém smyslu divadelní hra. Text byl podle něj psán jako dramatický koncept situací a materiálů coby základ improvizovaného uskutečňování této látky pro rozhýbané tanečně hudební jeviště, v něčem podobné tehdejšímu zábavnému americkému divadlu, jež se pohybovalo mezi vaudevillem, revuí a varieté.

„Zároveň se při tom trochu opřeme i o inspiraci z filmové tvorby, kde tanec kraloval, zejména kde Fred tančil s Ginger Rogers. Na Freda Astaira si v naší inscenaci zahraje a veškerou choreografii také vytvoří Jan Onder,“ uvádí Jan Schmid.

Ypsilonka poprvé nejen zpívá, ale i tančí

Nové představení je, jak už je v Ypsilonce zvykem, plné skvělé hudby a především vůbec poprvé v tomto divadle i plné tance! A kdo si v inscenaci kromě vítěze populární taneční soutěže Stardance Jana Ondera zahraje a zatančí? Diváci uvidí například Petra Vršku, Janu Synkovou, Oldřicha Navrátila, Petra Nového anebo Martina Janouše.

Choreografie a hlavní role Jan Onder

„Upřímně bych si přál, aby diváci, kteří z představení odejdou, si řekli: Ty jo, ten Onder to ale zatancoval, ten to zahrál...! Nebo aby si řekli, že je to výjimečná hra taky trochu díky mně,“ směje se choreograf, tanečník a představitel hlavní role Freda Astaira Jan Onder.

A jak se mu pracovalo s netanečníky? „Tancujeme, vlastně si hrajeme a je to společná práce. Snažím se vycházet právě z herců, aby to bylo takzvaně „jejich.“ Měl jsem možnost si soubor alespoň trochu tanečně přečíst a zjistil jsem, že jsou hrozně šikovní,“ dodal Onder.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ypsilonka.cz