Strhující příběh mladých milenců, kteří svedou osudový boj s vlastní nezkušeností i s intrikami mocných, nastudoval Martin Františák, který se smíchovským souborem pracuje již potřetí.

O čem hra je? Luisa (Denisa Barešová) je dcerou obyčejného hudebníka a má se provdat za tajemníka. Ferdinand (Tomáš Červinek) je synem vysoce postaveného kancléře a svatbu mu naplánovali s nejvlivnější ženou vévodství (Klára Cibulková). Ale Luisa a Ferdinand se do sebe zamilují a postaví se proti celému světu.

Hra o první lásce

„Láska dvou mladých lidí, kterou jsme někdy jako tu první zažili všichni, je tu zároveň lakmusovým papírkem společnosti, v níž se odehrává. V našem případě je to společnost cynická, založená na bohatství a korupci, společnost ostrých loktů a rychlých řešení. S důsledky, které ti mocní a protřelí často už nejsou schopni dohlédnout,“ říká ke své inscenaci režisér Martin Františák.

Nový překlad a živá hudba

Podle Františáka, zkušeného tvůrce a držitele řady divadelních cen, jsou Úklady a láska mimořádně přitažlivým dílem, které diváky ani herce nenechává vydechnout. A divadelníky ne náhodou vyzývá ke stále dalším zpracováním.

Devizou inscenace je i nový překlad Martina Sládečka, vytvořený přímo pro Švandovo divadlo, který hru přiblíží i mladému publiku. Do inscenace s efektní scénou a kostýmy, v níž se dobové prvky důmyslně prolínají se současností, pak režisér neváhal zapojit také loutky a živou hudbu v podání skladatele a herce Martina Dohnala.

Scéna známého českého scénografa Jana Štěpánka odkazuje na dobu, v níž Úklady a láska vznikly. Její ostře růžová barva už ale patří k dnešním časům.