Hra Synáčci, kterou ve Vile Štvanice režíruje Tomáš Loužný, se odehrává na internátu jedné výběrové školy, kde se na jednom pokoji sejdou čtyři synáčci z bohatých a vlivných rodin. Krádež peněz rozpohybuje spirálu nadvlády a ponížení, manipulace, teroru a zneužívání podloženou duchovními, morálními a ekonomickými ideologiemi.

Inspirace rakouskou klasikou

Hra je inspirovaná kultovním románem Roberta Musila Zmatky chovance Törlesse, autobiografií Thomase Bernharda Obrys jednoho života a povídkami Reinera Maria Rilkeho.

Inscenaci nazkoušel nezávislý divadelní soubor Tygr v tísni, který vznikl na jaře 2010 na pražské DAMU. Zaměřuje se na autorské divadlo, adaptaci nedramatických látek a divadlo v netradičních prostorech. Vůdčími osobnostmi Tygra v tísni jsou režisér Ivo Kristián Kubák a dramaturgyně a autorka Marie Nováková.

Tygr v tísni oživuje netradiční prostory i texty

Mezi nejvýraznější inscenace v nedivadelních prostorech patřila interaktivní událost Golem Štvanice, kterou začala dlouhá cesta k nynějšímu otevření stálé scény Tygra v tísni ve Vile  Štvanice.

První dramaturgickou linií souboru jsou hry uváděné v netradičním prostředí, druhou pak jsou inscenace vycházející z prozaické, biografické a autobiografické literatury 20. století. Do této linie patří inscenace Deník 1959-1974 scénáristy a režiséra Pavla Juráčka, montáž ze života a díla grafika Vladimíra Boudníka Explosis, či adaptace evropského bestselleru 1913. A právě chystaná novinka Synáčci.

 

Podívejte se na webové stránky: www.vilastvanice.cz