Novinka na repertoáru Divadla Na zábradlí, které letos slaví 60. výročí založení, není ani omylem žádný klasický přepis předlohy A. C. Doyla. Jde o originální přepracování příběhů proslulého Sherlocka Holmese, které má na svědomí režisér a autor textu David Jařab.

Viktoriánské variace

Podivuhodný případ pana Holmese vychází především z Doylovy méně známé povídky Dům u měděných buků. Se základní zápletkou, kde je obětí zločinu mladá dívka z měšťanské rodiny, však David Jařab naložil po svém a velmi volně.

Detektivka se nekoná, vedle odhalování skrytých zákoutí Holmesovy duše inscenace řeší také postavení žen a cizinců v tehdejší době a tyto aspekty Jařabovi navíc slouží k určitým komicko-absurdním odlehčením. Divákovi představuje trochu zvláštní panoptikum postaviček, ale také v něčem velmi progresivní pohled na řadu dobových problémů a stereotypů. Nečekejte tedy sexy mozek Benedicta Cumberbatche, ale ironickou exkurzi do viktoriánské psýché.

Druhý díl trilogie

Podivuhodný případ pana Holmese je druhou autorskou inscenací v „britské“ trilogii Davida Jařaba, který se v nové sezoně stává jedním z kmenových režisérů Divadla Na zábradlí. Po moderně pojatém Macbethovi tak zpracovává další ikonu anglické literatury, tentokrát z viktoriánské éry. 

Hájek jako Holmes

V roli slavného detektiva návštěvníci divadla uvidí Honzu Hájka, jeho věrným společníkem Dr. Watsonem je Miloslav König. V dalších rolích se objeví Jakub Žáček, Johana Matoušková, Jiří Černý, Ivan Lupták, Magdalena Sidonová, Petr Čtvrtníček a nové posily hereckého souboru Petra Bučková a Barbara Bočková.

Autorkou nádherných dobových kostýmů je Sylva Zimula Hanáková.