MANA sídlí v budově Husově sboru ve Vršovicích na Moskevské třídě (dříve Palackého), historicky ale navazuje na bohatou tradici ochotnického Jiráskova divadla ve Vršovicích, které zde působilo od roku 1931. V kubistické budově architekta Pavla Janáka se nachází divadelní sál pro maximální počet 294 sedících diváků. Jde o jediné dochované bezprostřední sepětí divadelního prostoru s chrámovou sakrální stavbou v Praze.

Divadlo se zde hrálo do roku 1965, pak právě pro spjatost s chrámem zaniklo. Obnoveno a rekonstruováno (na rekonstrukci se podílel i architekt David Vávra) bylo až po roce 2009, rekonstrukce skončila v roce 2014.

Herci nejen z pražských divadel

A místo ochotníků tu dnes potkáte profesionální herce. Divadlo, které od září roku 2018 vede bývalá dramaturgyně Městských divadel pražských Věra Mašková, sice nemá vlastní soubor, ale v jeho inscenacích hostují herci z pražských divadel. A také herci ze zahraničí – jedním z nejúspěšnějších titulů, který zde měl premiéru 18. listopadu 2018, je Gin Game, hra amerického dramatika D. L. Coburna, ověnčená Pulitzerovou cenou, ve které září slovenská hvězda Zuzana Kronerová po boku českého herce Dušana Sitka.

Gin Game je podle dramaturgyně Maškové obrazem života. „Proč někdo stále vyhrává, aniž by se o to jakkoli přičinil, zatímco jiný, i když vynakládá spoustu energie na vynalézání nejlepších strategií, je vždycky tím poraženým? A je ten, kdo vždy vítězí, opravdu vítězem?“ ptá se spolu s diváky nová umělecká šéfka vršovické scény.

Společný jmenovatel Vršovice

Kronerovou zkoušení bavilo hned ze dvou důvodů: hra prý prozrazuje leccos o našich omylech a životních přetvářkách, které nás mohou doběhnout v jakémkoli věku. A ten druhý? Slovenská hvězda totiž bydlí ve Vršovicích, a proto ji zkoušení „doma“ těšilo.

S Vršovicemi má souvislost také nejnovější titul divadla, který má premiéru 19. prosince. Novinkou je nová česká hra Země česká, domov můj. Inscenace je inspirována osudy vršovického občana, varhaníka místního husitského sboru a učitele, Františka Nováka. Novák, chlapec z chudé rodiny, vystudoval a byl učitelem, v roce 1914 ale musel narukovat do rakouské armády.

Poté, co byl na ruské frontě zajat, přihlásil se dobrovolně do nově vznikající československé armády, tedy do legií, a spolu s ní prošel nelehkou anabází přes celé Rusko, Japonsko a Ameriku zpět do vlasti. A právě jeho ruské osudy, kdy přišel o iluze o slovanské vzájemnosti, popisuje inscenace režiséra Pavla Kheka. V roli Františka Nováka diváci uvidí Milana Kačmarčíka.

Inscenace z Violy

Repertoár Vršovického divadla obohatí také obnovená premiéra Zahrada Jane Austenové a s ní i divadelní legenda Divadla na Zábradlí a držitelka tří cen Alfréda Radoka Marie Málková. Titul současné české dramatičky Lenky Lagronové o osudu slavné anglické spisovatelky v režii Radovana Lipuse tak nabízí další herecký koncert na vršovické scéně.

V dalších rolích uvidíme Apolenu Veldovou a Lucii Štěpánkovou. Inscenace je převzata z Divadla Viola.