Na pražských scénách zahraniční režiséři bohužel moc často nehostují, jako by se naši divadelníci báli jazykové nebo divácké bariéry. Na Palmovce tuto „tradici“ odvážně porušují hned třemi zahraničními hosty v jedné sezoně. Jde o Jana Klatu z Polska, Vilmose Vajdaie z Maďarska a Slováka Eduarda Kudláče.

Bohyně a kontroverzní britská autorka

71. sezona Divadla pod Palmovkou byla zahájena 14. září slavnostní premiérou divadelní adaptace kultovních Žítkovských bohyní v režii uměleckého šéfa divadla Michala Langa. V říjnu pak slovenský režisér Eduard Kudláč v české premiéře uvede inscenaci přední britské feministické autorky Caryl Churchill -  jde o ve své době silně kontroverzní hru Sedmé nebe.

Na jaře se do divadla vrátí Polák Jan Klata, který tu už nastudoval Shakespearovu hru Něco za něco. Jan Klata je významný evropský režisér, dramatik a fejetonista, který má na kontě přes třicet inscenací režírovaných v Polsku, Rakousku a Německu.

Po Krobotovi Lang

Dalším titulem bude adaptace románové kroniky bratří Mrštíků Rok na vsi. Tato hra vznikla v roce 1993 pro pražské Národní divadlo a napsal ji (i režíroval) Miroslav Krobot. Tehdy šlo o velmi silný titul se skvělými hereckými výkony (Josef Kemr, Boris Rösner, Johana Tesařová a další).

Jak se povede souboru Palmovky a režiséru Michalu Langovi? Praha se určitě může těšit na silné drama, protože Lang už má s „venkovskými“ tituly bohaté a dobré zkušenosti.

Ruská klasika nově

Sezonu zakončí maďarský režisér Vilmos Vajdai, který připravuje ruskou klasiku – a to Ostrovského Výnosné místo, ovšem ve zcela nové, moderní adaptaci. Příběh o úředníčkovi, který by pro lukrativní místo udělal doopravdy cokoliv, ale zůstává nadčasový.

Autory nové úpravy jsou Ádám Fekete a Vilmose Vajdai, který bude inscenaci také režírovat.

Potřetí i mezinárodní festival

Palmovka připravuje také třetí ročník mezinárodního setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest, který proběhne od 19. do 28. října 2018. I tentokrát festival nabídne to nejlepší ze středoevropského divadla: inscenaci Revoluce estonského Teatru NO99, 99 slov pro prázdnotu tallinnského centra Kanuti Gildi SAAL, inscenaci Spravedlnost varšavského souboru Teatr Powszechny a také hru GOЯKI: Alternativa pro Německo?, což je jedna z posledních inscenací režiséra Olivera Frljiće. Do Prahy s ní přijede berlínský Maxim Gorki Theater.

Českou scénu budou zastupovat inscenace Divadla pod Palmovkou: Něco za něco v režii Jana Klaty a Pusťte Donu k maturitě!.