Severská kinematografie, to je drsný humor, syrová dramata, detektivky a překrásná skandinávská příroda. V české premiéře bude na festivalu uvedeno 11 filmů z produkce severských  a pobaltských států a na přání diváků i vybrané úspěšné tituly z minulých let.

Sedmý ročník filmové přehlídky příznivcům stříbrného plátna celkově nabídne 26 snímků ze 7 severských zemí – 8 norských, 8 švédských, 4 finské, 2 dánské, 2 islandské, 1 litevský a 1 estonský.

Festival zahájí režisér Jan Vardøen

Slavnostní zahájení Severské filmové zimy proběhne za účasti norského režiséra, spisovatele, hudebníka a majitele restaurace Jana Vardøena. Festival uvede jeho tři úspěšné celovečerní snímky.

Nejzajímavější je asi Norský dům, který návštěvníci uvidí v exkluzivní evropské předpremiéře. Snímek reaguje na aktuální téma migrace a s humorným nadhledem poukazuje na to, jak nás mohou vnímat lidé z odlišného kulturního prostředí.

Na motivy oblíbených knih

Organizátoři už tradičně představí i filmy, na jejichž vzniku se podíleli oblíbení severští spisovatelé. Knižní předloha Ingvara Ambjørnsena, známého českým čtenářům především díky trilogii o Ellingovi, inspirovala tvůrce ke vzniku nervy drásajícího thrilleru Pomsta. Film o promyšlené odplatě za nezapomenutelné dávné křivdy ukazuje, jak chování hlavní hrdinky ovlivňuje krom objektu její pomsty i životy dalších lidí.

Promítá se i pro neslyšící

Festival se dlouhodobě snaží vyjít vstříc i divákům se sluchovým postižením. Všechny filmy jsou proto opatřeny barevně upravenými titulky - každá důležitá postava má svou barvu titulků.

Nechybí ani informace o hlucích a všech dějích, které jsou mimo záběr nebo nejsou neslyšícímu divákovi dostupné a přitom jsou nezbytné pro pochopení příběhu. Podle ohlasů barevné titulky vítají i slyšící diváci, kterým usnadňují orientaci ve složitějších dialozích.

Organizátoři nezapomínají ani na cizince – filmy budou navíc opatřeny i titulky anglickými.

 

Podívejte se na webové stránky: www.kinolucerna.cz