Na Festivalu otrlého diváka dostávají příležitost snímky, které se vymykají standardním normám filmové estetiky a nárokům běžného diváka. Během šesti dnů vám budou naservírovány ty nejlepší ze špatných, vyšinutých a těžko popsatelných filmů, tentokrát s tématem vesmír.

Počátky festivalu

Festival otrlého diváka se zrodil již v roce 2005, kdy kino Aero poprvé nabídlo divákům odvrácenou stranu filmové historie. Každý další ročník byl lepší a lepší, nebo spíše šílenější a šílenější. Nabízejí se tady totiž opravdové lahůdky, nejen moderní, klasické i zapomenuté horory nebo krváky proslulé svou působivostí, ale také brak všeho druhu.

Myšlenka uspořádat přehlídku filmů, které překračují hranice "dobrého vkusu", vznikla v souladu s novou tendencí filmové kritiky a vědy chápat světovou kinematografii jako celek, a nikoliv pouze jako jistý reprezentativní a omezený výsek skládající se ze jmen všeobecně slavných tvůrců a jejich snímků.

Temná hvězda

V rámci vesmírné tematiky nesmí chybět Temná hvězda. Jedná se o první film scenáristy Dana O'Bannona, který později napsal scénář Vetřelce. Vypraví v podstatě stejný příběh, jen je to zevlácká satira, kde tu největší hrozbu v kosmu představuje každodenní nuda. Podvratné vyznění této smeťákové odysey umocňuje neskrývaná lacinost produkce, kde skafandry a interiéry vesmírné lodi vznikly recyklováním věcí všedního užití jako formiček na led či krabicí na donuty,“ láká na snímek Johna Carpentera dramaturg Jiří Flígl.

Do Area se v době festivalu chodí zkrátka na unikátní a ojedinělé zážitky.