„Vybrat filmy téhle ikony pro naši přehlídku byla čistá radost,“ uvádí organizátoři minifestivalu, během něhož se diváci můžou těšit hned na devět snímků obsazených Murrayem. Jaké jsou naše tipy?

Kafe a cigára

Prvním naším tipem je americký povídkový film Kafe a cigára režiséra Jima Jarmusche. Jde vlastně o jedenáct mikropříběhů, na kterých Jarmusch pracoval několik let. Od roku 1986 točil krátké černobílé filmy odehrávající se většinou u kavárenského stolku. Všechny spojuje jediné: káva, cigarety a šachovnicový vzorek na stole.

Dialogy protagonistů, mezi nimiž samozřejmě nechybí ani Bill Murray coby číšník, jsou pak různé. Například o kofeinových nanucích, používání nikotinu jako prostředku na hubení hmyzu, či o Paříži dvacátých let. I když jde o rozhovory o banálních věcech, nechybí jim charakteristický jarmuschovský humor a smysl pro paradox.

Miluj souseda svého

Protivného válečného veterána Vincenta, který si svou samotu krátí sázením, pitím whisky a pravidelnou objednávkou prostitutky, Murray ztvárnil v komedii Miluj souseda svého. Jde o celovečerní autorský debut režiséra a scenáristy Theodora Melfiho.

Do bručounova života náhle vpadne nově přistěhovalý dvanáctiletý kluk, kterému se rozvádějí rodiče. Vincent ho má každý den na krku. A tak školák dostane řadu chlapáckých lekcí – počínaje boxem a konče dostihovými sázkami. Vincent se nakonec díky chlapci polidští a stane se pro něj tím nejlepším přiítelem.

Bill Murray ani v tomto filmu nezklamal, dokonce za roli získal nominaci na Zlatý Glóbus. Kritici jeho výkon v komedii Miluj souseda svého hodnotí slovy: Jeho hrdina je tak rozkošně zpustlý, zarytý, podmračený, úsečný, zištný, uválený, cynický, otrávený i otravný, až srdce plesá. S postavou Jacka Nicholsona z Lepší už to nebude by vytvořili ukázkovou dvojici asociálů století.

Život pod vodou

Bill Murray od roku 1998 úspěšně spolupracuje s režisérem Wesem Andersonem. Jedním z jejich společných počinů je i film Život pod vodou. Murray v něm ztvárnil padesátiletého legendárního oceánologa Zissoua - proslulého svými dokumentárními pořady o bujném životě v hlubinách, který jako jediný člověk na světě viděl jaguářího žraloka, jenž mu zabil přítele Estebana.

Jednoho dne se oceánolog potká s třicetiletým jižanským gentlemanem Nedem, který tvrdí, že by mohl - ale také nemusel - být jeho dlouho ztraceným synem. Panovačný a egoistický Zissou si k němu ale vytvoří jisté citové pouto a přemluví ho, aby se stal členem jeho výpravy. Chystá se totiž natočit další film, který má překonat všechny jeho dosavadní dokumenty. Film, v němž se pomstí žraloku jaguářímu...

Bill Murray

Bill Murray se na televizní obrazovce poprvé objevil v kultovním pořadu Saturday Night Live. Ve filmu diváky baví od konce 70. let. Od roku 1998 se pak píše jeho úspěšná spolupráce s režisérem Wesem Andersonem. Začínali spolu kritiky ceněnou komedií Jak jsem balil učitelku, kde Murray představuje ocelářského magnáta Bluma soupeřícího s teenagerem o lásku ženy. Postupně si zahrál v dalších šesti Andersanových filmech, z nichž poslední je snímek Grandhotel Budapešť z roku 2014 oceněný čtyřmi Oscary a Zlatým Glóbem.

Úspěšný byl i film Ztraceno v překladu z roku 2003, kde Murray představuje herce Boba, který se cítí osamělý v cizím městě a sblíží se s Američankou Charlotte v podání Scarlett Johanssonové. Role mu byla psaná přímo na míru. Snímek Ztraceno v překladu získal kromě nominace na Oscara i Zlatý Glóbus a cenu BAFTA.