Letos tato ojedinělá akce, která se zabývá tématem zodpovědné spotřeby a výroby potravin a dalšími otázkami životního prostředí, vstupuje už do své sedmé sezóny. A nyní se celým programem bude prolínat základní otázka: „Sázíme jako jedinci i jako společnost na iluze nebo iluze dokonce sami vysazujeme?“

Sustainable: Potraviny v jiném světle

V Biu Oko a Studiu Alta se promítne šest snímků v české premiéře. Pojednávají o ekologickém zemědělství, o záborech půdy, o důsledcích nadměrného rybolovu a využívání chemikálií při produkci potravin, ale i o tom, jaká pozitiva by mělo zařazení hmyzu do našeho jídelníčku.

Filmovou přehlídku zahájí 21. září celovečerní snímek Sustainable: Potraviny v jiném světle, který je příběhem o vášni a o slibu, že lze společnou snahou naše zemědělství uzdravit ještě za našeho života. Film zprostředkovává pouť všemi čtyřmi ročními obdobími a hledá odpověď na to, jakou hodnotu mají zodpovědné praktiky v zemědělství, v oblasti zdraví společnosti i v udržitelném modelu ekonomiky.

Děkujeme za déšť

O den později si nenechte ujít dokument nesoucí název Děkujeme za déšť, který je dílem keňského farmáře, jenž dokumentoval život své rodiny a okolní vesnice. Jeho pohledem nakonec vznikl podmanivý příběh odhodlání, pokory a tvrdé práce. Ale také příběh boje proti klimatické změně.

Vítej brouku

Z programu rovněž vybíráme snímek Vítej brouku, který vypráví příběhy nevšedních gastro zážitků ze života hmyzu a mapuje i sám podněcuje sociální změny. Rovněž ukazuje, jak naše každodenní spotřební návyky mohou být buď klimatickou katastrofou, nebo naopak řešením problémů potravinového systému.

 

Více informací na www.festivalalimenterre.cz