Režie Znovusjednocení Korejí se ujal slovenský host, bratislavský režisér Eduard Kudláč. Toho Pražané znají například ze spolupráce se Švandovým divadlem.

Dvě poloviny se potkávají v Rokoku

„V jednom dialogu říká muž, že když se poznal s ženou, bylo to, jako by se znovu potkaly dvě oddělené poloviny. Že to bylo tak krásné, jako by se znovu spojily tyto dvě země,“ vysvětluje název hry herečka Dana Batulková, která v ní ztvární hned několik postav.

Dvacítka příběhů

Výrazného děje a příběhu se v inscenaci nedočkáte. Autor a inscenátoři s ním místo toho na jeviště přivádějí dvacítku vzájemně nesouvisejících scén, jejichž tématem je právě láska.

„Každý jiný dramatik by z jednotlivého příběhu napsal samostatnou hru. Tady skoro námět na celovečerní text proletí mnohdy během pár minut jako takový emocionální koncentrát,“ vysvětlil dramaturg Městských divadel pražských Michal Zahálka, který hru z roku 2013 i přeložil.

Úspěšná hra poprvé v Česku

Hravý, ale i dojemný text o lásce na první pohled, lásce milenecké, rodičovské, patologické, náhodné a lecjaké jiné je Pommeratovou nejúspěšnější hrou. Získala několik prestižních divadelních cen a hraje se na prestižních evropských scénách, jako je berlínský Deutsches Theater, budapešťský Katona Színház. Českou premiéru mělo Znovusjednocení Korejí  8. prosince v Rokoku.