Devátý ročník festivalu Dny severu se zaměří na tabu – dnes sice Skandinávii vnímáme jako liberální část Evropy, i zde se ale tabuizovalo leccos, od sexuality po původní obyvatelstvo. A právě tabuizací, nevhodnými nebo weird, tedy divnými tématy, se letošní ročník zabývá v mnoha podobách.

Filmy o věcech, o kterých se nemluví

Na téma tabu se budou konat hned tři filmové projekce. Festival zahájí švédský snímek o vztazích androgynního chlapce Něco se musí zlomit. Pro odolné povahy je tu islandský syrový příběh Děti, věnovaný šikaně, schizofrenii či kriminálnímu podsvětí.

Téma národnostních menšin pak zpracovává po svém Sensuela, finský erotický film ze 70. let, jehož hlavní hrdinkou je krásná sámská dívka, kterou okolnosti přivedou na scestí.

Jak mluvit s dětmi o smrti?

Největší část festivalu je věnována skandinávské literatuře. Konat se budou dvě besedy, ve kterých se potkají severští a čeští autoři. Švédská spisovatelka Pernilla Stalfelt, autorka knihy O smrti smrťoucí, bude probírat tabu v dětské literatuře s českou autorkou Petrou Soukupovou (Kdo zabil Snížka?), a to ve čtvrtek 25. října. Obě autorky propojují svérázným způsobem svět dětí a dospělých, oběma v nedávné době vyšly v Česku dětské knížky.

Téma smrti, které máme tendenci před dětmi spíše tajit, řeší každá po svém - švédská knížka O smrti smrťoucí je spíše průvodcem odpovídajícím na všechno, co by děti mohlo zajímat. Kdo zabil Snížka? je příběh s detektivní zápletkou, točící se kolem smrti kočičího mazlíčka.

O moderní společnosti

Další poutavá diskuze proběhne o týden později, ve čtvrtek 1. 11., kdy se ve vzducholodi Gulliver v Centru současného umění DOX potkají finský spisovatel a držitel prestižního ocenění Finlandia Jussi Valtonen a česká autorka Markéta Baňková. Valtonen v románu Oni nevědí, co činí ukazuje odvrácenou stranu moderní společnosti, Baňková je známá knihami Straka v říši entropie a Maličkost. Valtonen bude mít v Praze také autogramiádu.