Cílem tradičních Dnů evropského dědictví je zpřístupnit nejširší veřejnosti nejzajímavější památky všech druhů - tj. architektonické, archeologické, sakrální, technické, dále také muzea, galerie a knihovny a i další prostory, v nichž jsou uchovávány neuvěřitelně rozsáhlé sbírkové fondy movitého kulturního dědictví.

Nejen o víkendu

Nejvíc akcí a dnů otevřených dveří probíhá o víkendu. A během všedních dnů zájemci o památky mají zase šanci nahlédnout do míst, která bývají právě o víkendech zavřená. Především ale bude možné navštívit také ty památky, které nebývají veřejnosti přístupné vůbec nebo pouze příležitostně. Například neveřejné interiéry radnic, soudů, nádraží, církevních institucí, škol anebo třeba některých obytných domů.

Doprovodné akce jako bonus

V souvislosti se Dny evropského dědictví jsou pořádány nejrůznější doprovodné akce - přednášky, koncerty, městské slavnosti, ale i soutěže a další kulturní programy. Většina akcí je zdarma, v objektech, které jsou běžně přístupné veřejnosti a je v nich vybíráno vstupné, bývá v tyto dny nabízen speciální program (například zvláštní prohlídková trasa, koncert, výstava atp.).

Desítky měst a obcí připravují komponované programy pro své občany i turisty. V rámci EHD je obdobným způsobem kladen důraz také na zpřístupnění movitého kulturního dědictví. Jednotlivé země i města vyhlašují svá národní témata.

Už tradičně se do projektu zapojuje i hlavní město. V Praze se letos otevřou brány 46 památek, od gotických perel přes industriální stavby po současnou moderní architekturu.

 

Podívejte se na webové stránky: www.historickasidla.cz