S festivaly a přehlídkami nového cirkusu, tedy cirkusu na pomezí divadla, bez zvířat, založeného na akrobacii a lidském umu, se poslední dobou v Praze roztrhl pytel. Kromě známé Letní Letné je tu například i Roztoč fest, mezinárodní festival současného pohybového umění.

Stínové divadlo z Indonésie

Na festivalu, konajícím se v krásném prostředí koupaliště Džbán, najdou návštěvníci tři stage, stánky, konat se budou koncerty kapel, workshopy pro amatéry i profesionály, cirkusová a divadelní vystoupení a večerní party s kapelami i DJs.

Vrcholem akce je už tradičně Gala show, která proběhne v sobotu od 20:00 hodin. Krom hostů z Izraele, Estonska, Francie anebo Ukrajiny na ní vystoupí i české stínové divadlo Partai Orang Hutan. Jde o spolek přátel, které spojuje láska k indonéskému umění. V moderním kabátě kombinují javánské loutkové stínové divadlo „wayang“ s tradičním indonéským tancem a gamelanovou hudbou.

Wayang je starodávné indonéské divadlo, v němž loutkář používá jemně vyřezávané ploché kožené loutky, jimiž vrhá ve světle lucerny stíny na plátno. Ve zpracování českého souboru se mísí mystika rituálu, pomalé tempo starých časů i dynamika dnešní doby.  

Živá hudba

Na festivalu vystoupí i několik hudebních skupin. Například čeští Tygroo, kombinující tradiční žánry (například klezmer a balkánskou hudbu), s žánry moderními, jako jsou například funk a hiphop. Představí se i španělská skupina Rumbaligia, která hraje flamenkové rytmy anebo japonský umělec Kenta Hayashi, kytarista a zpěvák s velmi originálních žánrem a technikou hry na kytaru.

Naučte se žonglovat

Po celou dobu festivalu budou probíhat i všelijaké workshopy pro začátečníky i pokročilé, kde se zájemci naučí žonglovat, plivat oheň, točit s tyčí, anebo třeba akrobacii na závěsných šálách. Workshopy budou i pro milovníky hudby, pro ty je tu i interactive jam stage v hudebním geodomu - každý muzikant se může připojit se svým či zapůjčeným nástrojem!

Festival je příležitostí pro širokou veřejnost vidět výjimečná vystoupení slavných domácích i zahraničních umělců, ale také šancí pro profesionály se potkat, navzájem se inspirovat a sdílet své poznatky.