Olivier Guez se narodil v roce 1974 ve Strasbourgu, v židovské rodině. Studoval politologii, mezinárodní vztahy a právo.

Po studiích přispíval coby novinář na volné noze do několika renomovaných periodik, jakými jsou například deník The New York Times, Le Monde, časopis Fiagaro či německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. V letech 2000 – 2005 působil jako zpravodaj pro francouzský finanční deník La Tribune, kam přinášel reportáže z Latinské Ameriky, Evropy a Blízkého Východu. Z té doby také pochází jeho první kniha La Grande Alliance, kterou napsal spolu s pařížským geopolitologem Frédéricem Encelem.

Nemožný návrat a Pád zdí

Ve své zemi se Olivier Guez do povědomí veřejnosti dostal díky knize Impossible retour (Nemožný návrat), ve které reflektuje poválečné návraty židovského obyvatelstva do Německa. Jeho precizní pátrání po příčinách návratu Židů do země vrahů, které je prošpikované osudy a výpověďmi svědků, začíná rokem 1945 a končí pádem berlínské zdi a následným příchodem desetitisíců ruských Židů...

Další jeho známou knihou je Chute du mur (Pád zdi), v níž společně s Jean-Marcem Goninem, současným šéfredaktorem deníku Figaro, vyzpovídali aktéry událostí, které vedly k pádu berlínské zdi.

Tři roky jsem žil s ním...

Jeho zatím posledním literárním počinem je kniha Zmizení Josefa Mengeleho, jež v českém překladu vyjde letos na podzim. V tomto díle autor popisuje, jak se Mengelemu – někdejšímu lékaři a především válečnému zločinci, který prováděl v Osvětimi pokusy na vězních, hlavně na dvojčatech - podařilo před spravedlností prchnout do Argentiny.

Guez na knize pracoval dlouhé tři roky, během kterých několikrát navštívil Latinskou Ameriku, aby nashromáždil potřebné informace. Hledal v historických archivech, vyzpovídal svědky, prostě následoval Mengeleho krok za krokem.

„Celé tři roky jsem žil s ním, s tímto opovrženíhodným charakterem. Za prvních šest měsíců jsem dokonce někdy v noci vykřikl i jeho jméno,“ uvedl Guez v rozhovoru pro Le Mond.