Cyklus přednášek nazvaný Jiná perspektiva představí celkem 13 architektů z Francie, Švýcarska, Rakouska, Německa, Itálie či Španělska. Přednáškové večery s následnou diskuzí se uskuteční vždy první čtvrtek v měsíci od března do prosince. Cílem je obohacení české scény o pohled významných představitelů světové architektury jak v rovině teoretické, tak praktické.

Dramaturgie cyklu počítá s různými oblastmi architektury, s nekonvenčními přístupy a jednotlivé přednášky se tematicky od sebe liší. České publikum tak má možnost seznámit se s co možná nejširší škálou architektury, urbanismu a novými náměty ze zahraničí.

První se představí Švýcaři

Projekt, který navazuje na loňský běh, má malou změnu - v jednom večeru se  vystřídají hned dva přednášející. První budou mladí švýcarští architekti.

Marc Angélil, zástupce prestižní fakulty architektury ETH Curych, který se věnuje tématu město a krajina, představí experimenty zkoumající využití energie a materiálních zdrojů při tvorbě architektury. Zvláštní pozornost bude věnovat konceptu „bezemisní architektury“ s uvedením konkrétních příkladů.  

Raphael Zuber absolvoval architekturu na ETH v Curychu v roce 2001 a ještě témže roce založil vlastní kancelář. Jeho první stavbou byla škola a školka v Gronu. V roce 2016 dokončil svou druhou stavbu - bytový dům v Domat/Ems. Mezi jeho další významné projekty patří Etnografické muzeum v Neuchâtelu, univerzitní kampus SUPSI v Mendrisiu a víkendový dům na Isle of Harris ve Skotsku.

Jarní část projektu zakončí Rakušané

V dubnu do Prahy přijede progresivní indická architektka žijící a dlouhodobě působící ve Španělsku - Anupamu Kundoo, která se mimo jiné zaobírá plánováním měst a problematikou jejich rychlého rozvoje a s tím spojenou urbanizací.

Jak je možné v současnosti pojímat fasády městských domů, ukáže v květnu německý architekt Andreas Hild ze studia Hild und K Architekten, které klade důraz na jejich hmatatelnost. Jarní cyklus přednášek pak zakončí významný rakouský architekt starší generace prof. Carl Pruscha a jeden z nejvýznamnějších představitelů dekonstruktivismu Wolf D. Prix z ateliéru COOP Himmelb(l)au.