Američanka Joanie Holzerová jednoho dne objevila v pozůstalosti po svém otci, lékaři Oswaldu Holzerovi, který se narodil v Československu, na 400 dopisů. Šlo o korespondenci s příbuznými a přáteli, v nichž židovští emigranti, kteří našli nové domovy ve Spojených státech, Velké Británii i třeba Ekvádoru, popisovali válečná léta.

Pisatelé dopisů měli štěstí – včas se jim podařilo z nacisty okupovaného Československa odjet a na rozdíl od svých příbuzných tak přežili. Z několika dopisů ale obzvlášť mrazí – psali je ti, kdo se z vyhlazovacích táborů nevrátili.

V koncentračních táborech zemřeli také oba Oswaldovi rodiče. To se ale Joanie nedozvěděla hned – dopisy byly psány česky, jazykem, kterému Američanka nerozuměla. Až později si je nechala přeložit, aby zjistila, že svého otce vlastně pořádně neznala...

Nové pohledy na historii

Z dopisů a pátrání autorky po minulosti své rodiny vznikla kniha, která přináší nové pohledy na některé osobnosti našich i světových dějin. Například ukazuje, jakou roli sehrál kontroverzní Jan Antonín Baťa, národem ostouzený jako kolaborant, v pomoci zlínským Židům utéci před válkou. Oswald se díky němu dostal do Šanghaje – tam potkal dceru amerických misionářů, zamiloval se, oženil a manželé spolu odešli dál do Ameriky.

Literární dílo přináší nová dobová fakta i k případu říšského protektora Reinharda Heydricha.

Knihu představí autorka

Kniha Dobrodruhy proti své vůli je poctou předkům, pravdivý příběh o vůli přežít, útěku před jistou smrtí a hrůzách nacistické okupace Čech a Moravy. Dílo v roce 2013 získalo ocenění Global Ebook Award v kategorii Životopis.

O neuvěřitelných příbězích lékaře Osvalda Holzera, i svém pátrání v minulosti bude na autogramiádě knihy ve Werichově vile vyprávět sama americká autorka. Představí také český překlad titulu, který je dílem Jany Gigov.

Válka a osudy V+W

O několik dnů později - 4. října - se bude opět ve Werichově vile vzpomínat na válku – tentokrát skrze příběhy Voskovce a Wericha v pásmu V+W ve válce. Řada vzpomínek, filmových ukázek i Ježkových písniček připomene působení Jiřího Voskovce a Jana Wericha po jejich odchodu do amerického exilu. V emigraci se slavná trojka učila anglicky, hrála pro krajany a snažila se zapadnout.

V pásmu bude uvedena i část filmového snímku Útok, kde Voskovec s Werichem komentují válečné události na frontě. V podání skupiny Modrá synkopa návštěvníci uslyší mimo jiné poslední společnou píseň legendární trojice V+W+Ježek.