Čeho se dnešní člověk podle autora nejvíce bojí? Také toho, že na sklonku života skončí sám, opuštěný v domově důchodců s tělem i mozkem vypovídajícím službu, vydaný na milost a nemilost špatně placenému personálu.

Právě takového konce se obával i Verhulstův hlavní hrdina románu Opozdilec, knihovník, latiník, znalec Erasma Rotterdamského, milovník ptáků a minimalistické klasické hudby Désiré Cordier.

Jeho maloměstský život sedmdesátníka, který je tyranizován manželkou a navíc nepochopen vlastními dětmi, je tak skličující, že se rozhodne vyjít svému strachu vstříc. Do nejmenších detailů nastuduje projevy Alzheimerovy choroby, které nakonec dokáže předstírat tak dokonale, že skončí v zařízení pro dementní pacienty. Pryč od všeho, co mu tak pilo krev. Ale za jakou cenu…?

Otec alkoholik, matka rodinu opustila

Pětačtyřicetiletý vlámský básník a spisovatel Dimitri Verhulst, který dnes žije a pracuje v Huccorgne, strávil dětství v dětských domovech a pěstounských rodinách. Jeho matka totiž rodinu opustila a otec byl alkoholik.

Coby spisovatel debutoval v roce 1999 sbírkou povídek De kamer hiernaast, ve které se odráží vzpomínky na jeho dětství - pohnuté osudy nechtěného dítěte. Stejným tématem se zabývají i jeho další dva romány - Niets, niemand en redelijk stil a De verveling van de keeper.

Do povědomí široké veřejnosti se dostal svou knihou z roku 2003 Problemski Hotel. A podle jeho románu Smolaři, kterého se v nizozemsku prodalo přes 200 tisíc výtisků, byl natočen stejnojmenný film.

Strhující obraz člověka a aktuální hrozby terorismu

Českým čtenářům se poprvé představil dílem Úprdelný dny na úprdelný planetě. Jde o román, ve kterém pomocí drsných a vulgárních výrazů, archaismů, neologismů, bizarních slov a neobvyklých spojení dává dohromady nelichotivý, zato však strhující obraz člověka.

Loni v říjnu pak Verhulst vzbudil mezinárodní ohlas vydáním své dosud poslední knihy Spoo Pee Doo, kterou reaguje na aktuální hrozby terorismu. „Terorismus není slepý. Usiluje o zničení základních svobod západního světa. A pokud nemáme odpovědi ani řešení, jediné, co nám zbývá, je odpovídat na tyto hrůzné činy vlastními činy krásy, činy literatury,“ říká autor.

Knihu Verhulst umístil na internet k získání zdarma a během prvních čtyř dnů byla stažena 65 tisíckrát!

Nejen o tom, jak čelit nejrůznějším hrozbám literaturou, bude s Dimitrim Verhulstem v centru Dox, které má podporu hlavního města Prahy, debatovat Jan M. Heller, autor doslovu k právě vycházejícímu českému vydání románu Opozdilec.