Jde o ojedinělý projekt, který je rekonstrukcí slavného orchestru krále Ludvíka XIV. V našem hlavním městě se představí vůbec poprvé. Unikátní nástroje, na které se bude hrát, jsou rekonstruované na základě ne zcela dochovaných originálů a dobových vyobrazení, popisů, ale také výpočtů s využitím nejmodernějších technologií i řemeslného fortelu.

Prezentace nástrojů

Koncertu v sále Pražské konzervatoře bude předcházet prezentace nástrojů, a to v pondělí 27. února v Pálffyho paláci. Zájemci si tak zblízka můžou prohlédnout například violoncello, jež je tak malé, že se musí držet na kolenou. Uvidíte ale také housle ve velikosti přerostlé violy, která se při hře zavěšuje kolem krku.

O nástrojích se dozvíte leccos zajímavého. A to z úst držitele rytířského řádu za zásluhy v oblasti umění a literatury - houslisty Patricka Cohën-Akenina.

Vystoupení ve Versailles, v Montpellier a na londýnských Proms

Laureát několika významných houslových soutěží Patrick Cohën-Akenine se o starou hudbu zajímá dlouho. Sám rovněž studoval barokní housle - u Enrica Gattiho a Patricka Bismutha.

V roce 2010 mu bylo svěřeno vedení projektu obnovení orchestru Les Vingt-quatre Violons du Roy (Dvacet čtyři králových houslí) při mistrovských kurzech na Royal College of Music v Londýně. V létě 2012 vedl anglo-francouzskou akademii zaměřenou na rekonstrukci Dvaceti čtyř králových houslí a řídil orchestr během turné, jehož součástí byla vystoupení ve Versailles, na festivalu v Montpellier a na londýnských Proms. Nyní přijíždí i k nám.

Týdenní workshop staré hudby

V rámci projektu Dvacet čtyři králových houslí se v týdnu od 27. do 3. března uskuteční také workshop staré hudby pro hráče na smyčcové nástroje nazvaný Akademie Versailles. Pořádá ho soubor Collegium Marianum, který má podporu hlavního města Prahy.

Je určený studentům středních škol, vysokých hudebních škol a mladým profesionálům, které opět povede Patrick Cohën-Akenine. Workshopu je možné se po předchozí registraci a domluvě termínu na festival@collegiummarianum.cz zúčastnit také pasivně.

Týdenní hudební dílnu pak završí již zmíněný koncert, na kterém zazní části z oper J.-B. Lullyho, A. C. Destouchese a A. Campry.