Festival 4+4 dny v pohybu letos návštěvníkům zpřístupní prázdný Desfourský palác, neoklasicistní obytný dům palácového typu, který stojí v ulici Na Florenci. Dům vyniká zejména výzdobou v interiéru, na které se podíleli malíř Karel Nacovský a sochař a štukatér Ferdinand Pischelt. Dům je ve vlastnictví hlavního města, které pro něj stále hledá využití.

Festival zde nabídne několik kurátorských výstav současného vizuálního umění, které spojí tématem Princip neurčitosti. „Zvláštní pozornost je letos věnována performativnímu umění. Návštěvníky čeká řada uměleckých konfrontací speciálně zaměřených na setkání ve formátu 1 divák versus 1 performer. Budete si moci vyzkoušet, jaká je vaše percepce, jaký máte vztah k práci, jak vnímáte hmatem nebo sluchem či zda se dají zrychlovat částice,“ popisuje organizátorka festivalu Denisa Václavová.

To nejlepší z ciziny i od nás

Základem festivalu je tradičně kvalitní divadelní a taneční program, který tentokrát nabídne devět zahraničních a čtyři české premiéry. Jeho součástí jsou i site-specific performance, debaty na aktuální témata, videoart, anebo umělecké knihkupectví. 

Letošní 23. ročník zahájí představení italského souboru Motus s názvem MDLSX, psychedelická one-woman show oceňované divadelní a filmové herečky Silvie Calderoni. Přijedou i další zajímaví hosté. Například syrský tanečník a choreograf Mithkal Alzghair v české premiéře zahraje svou performanci Přemístění o útěku jako záchraně života, ale i ztrátě možnosti k návratu, Britka Deborah Pearson v dokumentární inscenaci History History History zase přiblíží jednu z největších uprchlických krizí dvacátého století: rok 1956, kdy z Maďarska odešlo až 300 tisíc obyvatel – včetně dědečka autorky inscenace.

Samozřejmě nebude chybět ani to nejlepší z českého performativního umění. Na festivalu vystoupí hned 4 české soubory. Inscenaci Alkoholy 1.–9. díl odehraje soubor Wariot Ideal, představení Inter-mission zase divadelní spolek Secondhand Women. Představí se také site-specific performance Barbory Kleinhamplové a Terezy Stejskalové nazvaná Plačky nad příliš dlouhým životem a premiéra Jana Mocka Fatherland.

Festival, který objevuje nová místa

4+4 dny v pohybu založila v roce 1996 čtveřice Nikola Böhmová, Markéta Černá, Denisa Václavová a Pavel Štorek, kteří jej dodnes pořádají. Během 22 let festival uvedl na 500 zahraničních i českých souborů prezentujících všechny žánry současného umění (divadlo, tanec, hudba, výtvarné umění, film, video art).

Kulturními projekty oživil taková místa jako jsou stará kanalizační čistírna v Praze Bubenči, opuštěné tovární haly ČKD Karlín, bývalý městský pivovar v Holešovicích, bývalá cihelna v Šáreckém údolí, hokejový stadion HC Hvězda ve Vokovicích, tělocvičny Tyršova domu, Nosticovy haly, bývalé Federální shromáždění, bývalé Casino v Pařížské ulici, budova bývalého ÚLUV na Národní třídě i Palác U Stýblů na Václavském náměstí či Kasárna Karlín. A letos se k nim přidá Desfourský palác.