Festival, který před 28 lety založil v Praze žijící americký básník Michael March, má za sebou neuvěřitelnou historii. Vznikl v Londýně, v roce 1989 proběhl v tamním Národním divadle festival s názvem Dítě Evropy, kde se představilo osm básníků z tehdejších komunistických zemí. Festival se vysílal v televizi, byl velmi kladně přijat, proslavil se, a získal renomé. V roce 1991 se uskutečnilo první festivalové čtení v Praze.

Za dobu konání festivalu se Pražanům představila celá řada slavných spisovatelů – od českých legend typu Josefa Škvoreckého, po jména jako jsou John Banville, Lawrence Ferlinghetti, Salman Rushdie, William Styron či Nadine Gordimerová.

Čechy milovaný Skot

Letošní hvězdou akce je britský spisovatel Irvine Welsh, kterého proslavil už jeho první, úspěšně zfilmovaný román Trainspotting. Narodil se 27. září roku 1961 v Edinburghu, vedle přístavu, nedaleko hřiště svého oblíbeného fotbalového klubu. V šestnácti letech opustil školu a odjel do Londýna.

Welsh píše nepřekonatelným a nenapodobitelným skotským pouličním dialektem příběhy ze života britských punkáčů a narkomanů, které vložil do kultovního románu Trainspotting, a stal se symbolem 90. let – jeho úspěch ještě podpořil film s Ewanem McGregorem v hlavní roli.

Mezi Welshovy další knihy patří Barevnej svět (1994), Extáze (1996), Sviňák (1998), Lepidlo (2001), Porno (2002) a Postelová tajemství mistrů kuchařů (2010), Heráci (2014) nebo Pohlavní životy siamských dvojčat (2016), které byly přeloženy do češtiny. V září vyšel český překlad románu Umělec na ostří nože, který částečně navazuje právě na Trainspotting.

Češi Welshe milují, už tři z jeho knih se dočkaly divadelního zpracování – jde o Trainspotting, Pohlavní životy siamských dvojčat, Welshovými povídkami se inspiroval i Ucpaný systém Dejvického divadla.

Další hvězdy

Do Prahy přijede i Jidi Majia, který je pokládán za jednoho z nejvýznamnějších čínských básníků. V hlavním městě bude ze svého rozsáhlého díla prezentovat sbírku Slova v plamenech v překladu Zuzany Li a Jaromíra Typlta. Těšit se můžete také na indickou autorku Kiran Desai, která získala za svůj román Dědictví ztráty Man Bookerovu cenu.

Domácí autory bude na festivalu reprezentovat novelistka Iva Pekárková a básník, scenárista a literární historik Petr Hruška. Zpět do České republiky přijede spisovatel s českými kořeny Mark Slouka, autor románů Ztracené jezero a Viditelný svět.

Tématem letošního ročníku je zlo

Festival spisovatelů Praha krom autorských čtení přináší diskuze autorů na dané téma – tím letošním je Živé zlo, sousloví, které v anglickém jazyce lze číst jako palindrom Live-Evil. Na programu jsou i filmové projekce, autogramiády, koncert, či workshop.

Festival tradičně podporuje hlavní město Praha.