Počátky Festivalu spisovatelů Praha sahají do konce sedmdesátých let, kdy v Londýně pořádal Michael March autorská čtení spisovatelů ze zemí tehdejšího východního bloku. Po roce 1989 March přesunul koncepci této literární události do Prahy.

Úplně první literární festival ve svobodném Československu se konal v roce 1991 na půdě Ministerstva kultury ve Valdštejnském paláci. Od té doby do Prahy pozval desítky, ne-li stovky světově uznávaných autorů. Osobně představil množství laureátů významných literárních cen včetně Nobelovy ceny.

A příště už oheň

Podtitulem letošního ročníku je A příště už oheň – The Fire Next Time. Spisovatel James Baldwin, který inspiroval festival právě tímto mottem, ve stejnojmenné eseji napsal: „Minulost činí přítomnost srozumitelnou“.

K poctě Baldwina bude promítán film I Am Not Your Negro následovaný diskuzí. Vstupujeme do věku nelogické logiky, imitace populismu, jdeme zpátky směrem k rozkladu, segregaci, sirénám všeobjímajícího nacionalismu? Pozvaní autoři budou v diskusích vyprávět o živé kultuře, propírat Evropskou unii a Trumpovu politiku.

James Baldwin jako prorok současné Ameriky

Nejen Baldwinova myšlenka, ale i osobnost tohoto afroamerického básníka a spisovatele se stane hlavním mottem nadcházejícího Festivalu spisovatelů Praha. Právě nyní je Baldwinovo dílo velmi aktuální. Jsme svědky vulgarity, rasově vypjaté politiky i omezování občanských práv.

James Baldwin se narodil v roce 1924 v Harlemu, jeho rodina žila na 110. ulici. Nikdy prý nepoznal svého biologického otce a k nevlastnímu otci Davidu Baldwinovi příliš netíhnul, nejen pro jeho údajnou krutost, ale také proto, že mu bránil v jeho literárním snažení. A tak se upnul ke svému učiteli, jímž byl Fiorello H. LaGuardia  - starosta New Yorku.

Střední školu absolvoval v Bronxu, další léta prožil v Greenwich Village. Ve svých čtyřiadvaceti letech opustil Ameriku, kde bylo jeho dílo nepochopeno, včetně nejslavnějšího románu Jiná země, a přestěhoval se do Evropy. Usídlil se ve Francii a zde také před třiceti lety v listopadu roku 1987 zemřel na rakovinu žaludku.

Kdo přijede do Prahy?

A kdo jsou hosté letošního ročníku? Do Prahy zavítá například syrský básník Adonis, americký novinář Wesley Lowery, odkrývající diskriminační praktiky policie a soudů vůči černochům, ruský anarchista Kirill Medveděv, Maročan Mohammed Achaari, za Česko se zúčastní Magdalena Platzová anebo Martin Reiner.

Kromě čtení z děl autorů jsou na programu hlavně diskuze a projekce filmů.  Festival podpořilo hlavní město Praha.

 

Podívejte se na webové stránky: www.pwf.cz