V secesní budově na pražském Masarykově nábřeží se nově otevřel Kafkou inspirovaný tematický prostor věnovaný virtuální realitě PROMĚNA VR. Prostorová instalace PROMĚNA VR vznikla ve spolupráci s českým startupovým týmem kolem uměleckého vedoucího a režiséra Prague Film School Miky Johnsona a v pražském Goethe-Institutu do ní můžete zdarma vstoupit až do 31. března.

Broukem na vlastní kůži

„Fantastická prostorová instalace představí originální dílo světové literatury, ovšem přenesené do virtuální reality, v níž hlavním hrdinou už není Řehoř Samsa, ale vy,“ vysvětluje programový ředitel Goethe-Institutu Jakob Ráček.

„V miniaturní verzi jsme vymodelovali Řehořův pokoj z Proměny a díky virtuálním brýlím do něj naše návštěvníky přeneseme. Proměnu v brouka tak mohou zažít doslova na vlastní kůži,“ dodává Jakob Ráček.

Jak to funguje?

V tísnivém Kafkově světě se návštěvník v „kůži brouka“ musí své nové tělo naučit ovládat. A věrně podle Kafkovy povídky pak za dveřmi virtuálního pokojíku číhá i rodina a prokurista, kteří chtějí syna a zaměstnance vytáhnout na světlo boží – a netuší, k jaké hrůzné proměně došlo...

Doprovodný program

Kafkovu zálibu v kině přiblíží svým divákům i kino Goethe: Goethe-Institut v několika termínech promítne krátké filmy, na něž Franz Kafka do kinematografu s oblibou chodil a k nimž si do svých deníků a dopisů psal četné poznámky a komentáře. Kafkovské Kino Goethe můžete navštívit 14. února, 13. a 20. března.

Jako rozšíření virtuální Proměny nabídne knihovna Goethe-Institutu také virtuální tour s Reinerem Stachem, autorem oceňované Kafkovy biografie (její druhá část Kafka – Roky rozhodování, aktuálně vyšla v nakladatelství Argo).