Tentokrát bude v rámci cyklu Sonic Circuits k poslechu site-specific performance s názvem „Casette Memories“. Za koncertem stojí neuvěřitelných 30 let nahrávání.

Zvukový deník

Pamatujete si kazetový rekordér Walkman, který před čtyřiceti lety způsobil elektronickou revoluci? Tak Aki Onda přesně takový používá k zaznamenávání svých terénních nahrávek. Už v roce 1988 si všechny zvuky, které jsou zároveň jeho osobními vzpomínkami, začal ukládat do deníku.

Pro Dům U Kamenného zvonu

A jak takové představení vlastně vypadá? Během svého vystoupení Onda obsluhuje kazetové přehrávače, přičemž terénní nahrávky míchá do nového kontextu a metamorfuje v rituální událost. Postupně se tak odkrývá proces, v němž stopa minulé události ztrácí původní význam a odhaluje strukturu lidské paměti.

Mimořádný koncert vznikl právě přímo pro budovu Domu U Kamenného zvonu. Sám autor uvádí: „Zjistil jsem, že moje hudba je nejsilnější, pokud zní v prostorách, jako jsou staré budovy, opuštěná továrna, staré divadlo, dokonce na rohu ulice, všude tam, kde je ukryto několik vrstev paměti.“

Je to zvláštní rituál, snaží se extrahovat a zároveň abstrahovat něco z toho, jak naše paměť pracuje. Přehrává fragmenty nahrávek osobních vzpomínek v prostoru, který je nasycen pamětí někoho jiného.

Výsledek je sice neviditelný, ale můžete prožít okamžik, kdy živé vzpomínky probouzejí cosi jako ukrytou paměť místa," dodává Aki Onda.