Josef Žáček se narodil v roce 1951 v Praze. V letech 1977 – 1983 studoval malbu na pražské Akademii výtvarných umění. V zahraničí se představil například v Los Angeles, Lisabonu, Berlíně, v Bonnu, Washingtonu nebo Rotterdamu, v roce 1992 byly jeho práce součástí výstavy „Světlo a duch“ v Pavilonu umění na EXPO ve španělské Seville.

Dlouhodobě spolupracoval s Galerií Behémót, brněnská Galerie Aspekt mu v roce 2010 vydala rozsáhlou monografii s texty Jiřího Machalického, Richarda Druryho, Ivana M. Jirouse a Milana Kozelky. Je držitelem ceny Revolver revue za rok 2014. Naposledy vystavoval v DOXu v roce 2011.

Protilátky na stereotypy

Titul výstavy Anticorps (z francouzštiny, protilátka, komplex proteinů neutralizujících patogeny) vyjadřuje autorovu potřebu aktivovat účinné prostředky k resuscitaci našeho cítění. Nebezpečí malíř vidí ve všudypřítomných stereotypech.

I teroristické činy se podle umělce staly „běžnou agendou“ našeho života. Jak říká, díky propojení se sociálními sítěmi projevujeme soucit s obětmi obecně přijatým modelem chování, tedy prefabrikovanými slogany typu „je suis“ nebo „Pray for“. Jejich použitím je pro nás podle Žáčka (a jeho obrazu Bez názvu) pieta vyřízena.

Obrázky z války už nevzrušují

Obrazy Josefa Žáčka znepokojivým způsobem komentují témata dnešní doby – i dobu samotnou, a řadí tak autora k nejzajímavějším zjevům současného českého výtvarného umění.

Například obraz Picture of the Day (2013) vznikl po prvním plynovém útoku v syrské Ghoutě 21. srpna 2013. Tehdy snímek, který zachycuje detailní záběr na desítky mrtvých dětí, bez zaváhání zveřejnila média. A tak během jednoho okamžiku obletěl celý svět, aby si ho druhý den už nikdo nepamatoval – z obrázků tragédií se stávají scény z akčních filmů, nikoho už dlouho nedojímají ani nepobuřují.

Malířova série imaginárních portrétů s názvem Čísla (2015) zase reaguje na imigrantskou krizi v širších souvislostech. Číslovaný jedinec je na nich odtržen od své jedinečné identity, kterou představuje příjmení ve spojení s rodným jménem.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ghmp.cz