První doložené prameny se o používání masek v Benátkách zmiňují již ve 13. století. Vládci města se je sice snažili omezit, ale nedařilo se jim to.

Benátský karneval se totiž ve svých počátcích těšil velké oblibě také z toho důvodu, že nižší vrstvy se mohly na chvilku stát velkými pány a velkými dámami a naopak.

Typy masek

Základních typů masek je několik:

Celoobličejová maska zvaná bauta, bez otvoru na ústa, se špičatou bradou, která je nakloněna vzhůru tak, aby mohl její nositel jíst a pít, aniž by si musel masku sundat, a tím se zbavit své anonymity. K bautě patří červená pláštěnka a třírohý klobouk.

Kolombína je poloviční maska, jež se často zdobí zlatem, stříbrem a peřím. Kolombíny se někdy jen silně líčily kolem očí a masku vůbec nenosily.

Dottore je zase maska s dlouhým zobákem, typickou benátskou maskou je i Volto – v bílém provedení, ke které se nosí černý plášť a třírohý klobouk.

Nejen workshop, také prohlídka

Tyto i další typy masek přiblíží workshop pořádaný Galerií hlavního města Prahy, který proběhne 9. března. Účastníci vymodelují vybraný tvar masky a pomocí techniky papírmašé vytvoří po zaschnutí její pevnou strukturu. Pro nejmenší děti bude připravena i jednodušší forma realizace masky.

Během výtvarného workshopu proběhne komentovaná prohlídka historických prostorů Colloredo-Mansfeldského paláce, zakončená v reprezentativním patře piano nobile, kde lektorka na výmalbě představí právě základní typy karnevalových masek a atmosféru maškarních zábav.