Při obnově bylo třeba rozebrat stupně kolem soklu a znovu je sestavit. Sochy sv. Jana Nepomuckého i obou andělů se podařilo restaurovat a originály po ošetření vrátit na místo. V jarních měsících Janu Nepomuckému přibude do levé ruky atribut palmové ratolesti, která se nyní dokončuje v pasířských dílnách.

Na restaurování se podíleli studenti Fakulty restaurování Univerzity Pardubice pod vedením zkušených pedagogů.

Původně sousoší stálo na Hradčanském náměstí

Unikátní pískovcové sousoší sv. Jana Nepomuckého se dvěma postranními andílky na vysokém trojdílném soklu vzniklo roku 1752 a jeho autorem je patrně sochař Jan Antonín Quitainer. Sousoší stávalo původně na rohu Hradčanského náměstí a Kanovnické ulice, odkud bylo roku 1846 převezeno a osazeno na Pohořelci.

Nakročený Jan

Na vysokém podstavci je stojící socha sv. Jana Nepomuckého mírně nakročena a esovitě prohnutá, jak je typické pro baroko. Svatý je oděn v charakteristickém rouchu kněze v rochetě, s biretem na hlavě.

V pravici drží krucifix, v levici držel palmu vítězství (ta nyní chybí, ale bude obnovena). Draperie roucha je lehce rozevlátá do jemných precizně propracovaných záhybů i s dokonalým rozlišením jednotlivých materiálů. Svatozář s pěti hvězdami chybí. U pravé nohy má postava rybu jako symbol mlčenlivosti.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ghmp.cz