Studovna sídlící v unikátní secesní vile byla zprovozněna 17. listopadu 2016 u příležitosti Mezinárodního dne studentů. Využívat ji mohou jak studenti dějin umění, tak i nejširší veřejnost.

Katalogy z výstav

Základ jejího fondu tvoří katalogy a publikace reflektující tvorbu umělců, kteří jsou zastoupeni ve sbírkách Galerie hlavního města Prahy, popřípadě autorů, kterým galerie uspořádala výstavu a vydala katalog.

1 400 titulů fyzicky

Přímo v čítárně je fyzicky přes 1 400 titulů. V celkovém součtu je však čtenářům k dispozici zhruba 5 800 knižních publikací a časopisů – včetně příručních knihoven a archívu časopisů.

Množství knih je pohyblivé, fond se neustále rozrůstá – např. díky publikační činnosti galerie a nákupům nových knih. V souvislosti s umístěním v Bílkově vile je část fondu čítárny věnovaná osobnosti Františka Bílka.

Unikátní časopisy o umění

Čítárna nabízí i možnost studovat katalogy z výstav a další odborné zdorje, a také rozsáhlé soubory časopisů o výtvarném umění, designu a architektuře, které Galerie odebírala v letech 1985 - 2015. Jedná se o tato periodika: Ateliér, Umělec, Architekt, Stavba, Zlatý řez, Revolver revue, Kritická příloha, Umění, Labyrint, Umění a řemesla, Analogon, Detail a Výtvarné umění.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ghmp.cz