Pro rok 2019 připravila GHMP program, který jistě uspokojí široké spektrum návštěvníků. Představeny budou projekty, které vznikaly i několik let.

Hankeho fotografie a originální Bílkova grafika

Například v polovině března začne v Domě fotografie výstava fotografií dokumentaristy Jiřího Hanke. Expozice je připravována k pětasedmdesátinám autora, ukáže proto průřez jeho díla, který se věnuje dlouhodobým a sociálně zaměřeným projektům. Ve své tvorbě se Hanke také nechal nezřídka inspirovat svým rodným Kladnem.

V Bílkově vile bude v květnu otevřena komorní doprovodná výstava, která představí Františka Bílka jako originálního grafika, jenž ve své tvorbě aktualizoval techniku dřevorytu.

Výstava Bedřicha Dlouhého

Jedním z  projektů, ke kterým se schyluje už mnoho let, je také výstava děl českého malíře Bedřicha Dlouhého. Jeho dílo, které je plné nadhledu a ironie přednesené mistrovským rukopisem, poznají milovníci výtvarného umění konečně v listopadu tohoto roku.

Výstava pracovně nazvaná Bedřich Dlouhý – moje gusto, poprvé v retrospektivně zaměřeném rozsahu představí umělcovo malířské a grafické dílo od roku 1956 po nejnovější práce.

Umělecký svaz Devětsil

Galerie připomene i Umělecký svaz Devětsil, jehož první a zároveň poslední výstava se v GHMP konala v roce 1986, tedy před více než 30 lety. Koncem roku 2019 bude otevřena nová velká expozice tohoto českého levicového uměleckého svazu, který u nás působil v letech 1920 až 1930.

Zajímavé je, že se počítá s architektonickými a scénografickými modely, filmovými projekcemi, zvukovými nahrávkami, digitalizováním časopisů a fotografickými reprodukcemi. Prioritou by tedy v tomto případě nemělo být „klasické“ výtvarné umění.

Mladí umělci a další

GHMP v roce 2019 pokračuje i v sochařských výstavách na zámku Troja, rozvíjet se bude také cyklus Start up, věnovaný etablujícím se umělcům.

Obdivovat můžete také stálou expozici v podzemí zámku Troja nazvanou „Kamenní svědci pražských zahrad“. Jak sám název napovídá, jde o výstavu s originály kamenných soch. A mnoho dalšího… máte se tedy na co těšit.

 

Více informací o výstavách a dalších projektech najdete na www.ghmp.cz