Debata je nazvaná Zapomník aneb život uměleckého díla po jeho životě. Diskutovat budou historici umění Milena Bartlová, Petr Agha a Jakub Bachtík.

Co dnes s komunistickým uměním?

Diskutující si budou klást například otázky: Co s pomníky, jejichž idea ztratila aktuálnost? Je možné nechat pomník či veřejné dílo prostě dožít (např. zarůst), nebo ho aktualizovat novým uměleckým vkladem či využitím? A lze aktualizovat „zapomenutá“ umělecká díla, jejichž obsah zastaral a nikomu už nic neříká?

Ta nejpalčivější otázka zní: Jak bychom dnes měli hodnotit umělecké kvality komunistického a normalizačního umění? Máme ho z ulic odstranit, nahradit, nebo zachovat jako doklad doby?

Debatovat budou historici umění

Jednou z diskutujících bude Milena Bartlová, která se zabývá uměním a kulturou středověku, metodologií dějin umění, muzeologií a vizuálními studiemi. Věnuje se vědeckovýzkumné a publikační činnosti, pracovala např. jako kurátorka ve Sbírce starého umění Národní galerie v Praze, dále na Ústavu dějin umění, třináct let přednášela v Semináři dějin umění FF Masarykovy univerzity v Brně.

V současné době působí jako profesorka na katedře dějin umění a estetiky na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Zároveň se ale zabývá současnými změnami tváře naší metropole, přestavbami a dalšími více či méně šťastnými zásahy do pražské architektury.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ghmp.cz