Od roku 1963 je Bílkova vila, která vznikla více než před 100 lety a kterou sám František Bílek vystavěl podle vlastních plánů, spravována Galerií hlavního města Prahy. Prezentuje se v ní nejen původní vybavení interiéru, ale také díla z Bílkova vrcholného tvůrčího období.

Kompletní umělecké dílo

Již z dálky skrze zahradní vegetaci můžete obdivovat přírodní strukturu kamene a červených režných cihel. Půdorys vily tvoří kamenné sloupy, inspirované egyptskou architekturou. Budova má tvar mezikruží, připomínající kosu žnoucí snopy žita. Vše završuje velká plochá střecha, v té době první v Praze, jako první Bílek přišel i s fungujícím systémem teplovzdušného topení.

Vila patří k jednomu z nejvýznamnějších děl pozdní secese - i když Bílek přesahoval obvyklé hranice secesního stylu a sám zařazení do této umělecké kategorie striktně odmítal. Nejen navenek, ale i v interiérech budovy lze pozorovat detaily živé přírody, kterou Bílek ve svém díle často propagoval.

Nejen sochař

František Bílek – umělec, představitel epochy symbolismu a secese, byl nejen sochař, keramik a řezbář, ale také grafik, kreslíř, ilustrátor a autor návrhů knižních vazeb i různých druhů užitého umění. A v neposlední řadě výborný architekt.

Bílkovým celoživotním tématem se stalo hledání smyslu života a vlastní tápání v oblasti osobní, ale i kolektivní viny a následného trestu. Umělec je dodnes považován za zcela ojedinělý fenomén nejen v českém, ale i světovém umění. Jeho tvorba přesahuje do mystických rovin a nese v sobě filozofické, náboženské i literární stopy.

Každý detail v domě odráží sílu díla tohoto mistra a můžete pocítit jak inspirativní a zároveň náročný jeho život byl. Využijte této příležitosti a zažijte Bílkovu vilu na vlastní kůži.

 

Více informací na www.ghmp.cz