„V tyto dny otevřených dveří, které trvají až do neděle 24. července, k nám přijde i šedesát lidí denně,“ pochvaluje si dobrou návštěvnost vedoucí lektorského oddělení edukačního centra Galerie hl. m. Prahy Lucie Haškovcová a vypráví, jak vlastně nápad eko-ateliéru v oranžérii, situované u jižní brány zámku, vznikl.

Oranžerií se prohnala voda

Vše prý iniciovala šéfka zahrad Trojského zámku. Oranžérií, kde se dřív skladovaly citrusy a jiné druhy ovoce, se při povodních v roce 2013 prohnala voda. „Prostor pak zůstal nevyužitý. A vedoucí zahrad napadlo, že by tu bylo skvělé zázemí pro edukační aktivity,“ říká Lucie Haškovcová.

Ve spolupráci s edukačním oddělením Galerie hl. města Prahy se tak loni otevřel eko-eteliér. „Zahajovací sezóna se setkala s obrovským úspěchem,“ je potěšena velkým zájmem o aktivity Lucie Haškovcová.

Materiál k tvoření získávají v zahradě zámku

1Ateliér nabízí zázemí nejen k relaxaci, ale hlavně k tvoření z přírodních materiálů získaných přímo v zahradě zámku. „Máme tu k dispozici šišky, hlínu, kameny, květiny, větve...,“ vypočítává Lucie Haškovcová.

„Všechno různě recyklujeme,“ podotýká s tím, že v ateliéru jsou návštěvníkům k ruce tři lektorky. Každá z nich vede jiné workshopy. „Jedna například se zájemci kreslí na hedvábí, druhá zase aranžuje květiny, nebo vyrábí ruční papír,“ přibližuje.

Součástí různých úkolů, které si lektorky pro zájemce připravily, jsou třeba i haptické úkoly či úkoly zaměřené na čich. „Zahrada je totiž vzácná pro všechny smysly, třeba děti můžou hádat různé vůně: trávy, květin, sena...,“ uvádí vedoucí lektorského oddělení.

Lektorky reagují i na aktuální výstavy

V rámci workshopů se návštěvníci rovněž inspirují samotným Trojským zámkem – jeho architekturou, či sochařskou a malířskou výzdobou, lektorky reagují i na aktuální výstavy, které se v zámku konají.

Nyní tam jsou zrovna k vidění monumentální sochařsko-architektonická díla Jiřího Příhody a unikátní soubor ze sbírek Muzea hl. m. Prahy nazvaný Křehká krása pražské kameniny.

Ateliér navštívila skupina ukrajinských dětí

A jak dny otevřených dveří probíhají? „Naše praktikantka nejprve návštěvníkům odprezentuje co je vlastně oranžérie, zároveň poskytne propagační materiály s informacemi o naší galerii, pak si případně vezme na návštěvníky kontakt. Zájemcům totiž posíláme mailem informace o dalších aktivitách. No a pak si můžou vyzkoušet vše, co chtějí,“ popisuje Lucie Haškovcová.

Většinu návštěvníků podle ní tvoří rodiny s dětmi, zavítají k nim ale i senioři, nebo znevýhodnění.

Minulý týden do ateliéru přišly i děti z Ukrajiny, jejichž otcové zahynuli v protiteroristické operaci na východě země. Návštěva probíhala v rámci humanitárního projektu „Prázdniny pro děti z Ukrajiny,“ který hlavní město Praha podporuje.

„Prostě všichni, kdo navštíví zámek, mají možnost k nám teď zdarma nakouknout,“ zve na poslední týden dnů otevřených dveří Lucie Haškovcová.

 

Navštivte stránky www.ghmp.cz