28. března se koná v Colloredo-Mansfeldském paláci přednáška nazvaná Příběhy soch II: Štursovi žáci – Karel Dvořák a Josef Wagner. Jan Štursa nebyl jen známým sochařem, byl zároveň pedagogem Akademie výtvarných umění v Praze, na které se setkalo a formovalo mnoho mladých umělců.

Přednáška historičky umění J. Havlenové bude zaměřena na život a tvorbu dvou z nich -  Karla Dvořáka (1893–1950) a Josefa Wagnera (1901–1957). V Dvořákově díle se zrcadlí odkaz Jana Štursy, ale také Josefa Václava Myslbeka, v jehož dílně své učení před první světovou válkou začínal.

U Wagnera poznáme kromě inspirace, jíž načerpal během svého studia, také stopy braunovského pojetí sochařského díla.

V centru pozornosti jediný obraz

O den později se v Domě U Kamenného zvonu koná komentovaná prohlídka jednoho obrazu – díla Zdeňka Sýkory Černobílá struktura. Jeho jméno nedávno znělo v médiích častěji, než dříve. V Domě U Kamenného zvonu byla totiž vystavena restaurovaná struktura z roku 1966–1967.

A z německého Kolína nad Rýnem dorazila zpráva o aukčním rekordu dosaženém při prodeji jeho Linií č. 3. Každý z obrazů je výjimečný, každý je reprezentantem jednoho ze dvou vrcholných období jeho tvorby.

Jak autor tvořil?

Chcete-li se dozvědět, proč se v případě struktur malíř snažil o vyloučení jakékoli náhodnosti, přitom později na stejném principu založil systém svých liniových obrazů, nebo jak souvisí obraz z Galerie hlavního města Prahy s obkladem větracích komínů na Letné a jaká byla vlastně role počítače v jeho tvorbě, přijďte na jednu ze dvou přednášek, které proběhnou v přízemní kapli Domu U Kamenného zvonu.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ghmp.cz