Trasa procházky za výtvarnými díly z doby minulého ale i současného režimu povede na sídliště Rybníčky, Strašnice a Solidarita. Jedny z nejstarších pražských sídlišť se zde prolínají s pozůstatky dělnické kolonie z dvacátých let minulého století – a kromě zeleně jsou také plné soch.

Socialistický realismus...

Najdete tu typické, bizarní i nadčasové monumentální realizace z doby reálného socialismu. Mezi díly neznámých autorů také realizace děl sochařů Josefa Šimka a Jiřího Nováka.

Josef Šimek se narodil v Uble u Zlína roku 1929, studoval  Užité sochařství u profesora Vincenta Makovského, věnoval se především figurativní tvorbě pro architekturu, která nijak  nevybočovala z mantinelů socialistického realismu.

..a vliv EXPA

Zato dílo Jiřího Nováka, narozeného v roce 1922, z této linie vybočuje. Inspiroval se výstavou EXPO58 a tvořil abstraktní symboly, hlavně z kovu, které rozpohybovával větrným, vodním či lidským impulsem.

Kinetickými mobily se Novák připojil k světově aktuálnímu směřování mladší sochařské generace a v 60. letech vystavoval na českých i mezinárodních přehlídkách. Tvořil i pro EXPO 1967 v Montrealu.

Před základní školou V Rybníčkách nalezneme nově zrekonstruovaný mobil Rychlost tohoto významného sochaře.