Sam Shaw začínal ve 40. letech coby dokumentární fotograf. Tehdy zachycoval americký život v polovině 20. století.

Fotil životy horníků, zemědělců hospodařících na pronajaté půdě, revuálních umělců, přístavních dělníků, neworleanských hudebníků a dalších obyčejných lidí a jejich prostředí.

Fotil všechny hvězdy

V 50. letech ovšem začal Sam Shaw pracovat ve filmovém průmyslu. Měl tu čest fotit celou řadu filmových hvězd, jako je Woody Allen, Warren Beatty, Alfred Hitchcock, Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Charlie Chaplin, Sean Connery, Dennis Hopper, Audrey Hepburn, Frank Sinatra a mnoho dalších.

Asi nejslavnější jeho fotkou je ta, kdy Marilyn Monroe při natáčení filmu Slaměný vdovec pózuje se sukní nad hlavou.

Filmy také produkoval

V 60. letech se začal Shaw živit také jako filmový producent. Produkoval filmy s Paulem Newmanem, Sidney Poitierem anebo Louisem Armstrongem.

Spolupracoval také s hercem a režisérem Johnem Cassavetesem, který je všeobecně uznáván jako zakladatel amerického nezávislého filmu. Shaw produkoval celou řadu jeho filmů včetně mnoha cenami ověnčené Glorie.

Od Stravinského po Debbie Harry

Fotografický archiv Sama Shawa, který je představen na pražské výstavě, tvoří přehled jmen klasické americké a evropské kinematografie. Ale také archiv hudebníků, výtvarných umělců, intelektuálů a dalších známých osobností jako například Marc Chagall, Arthur Miller, Marcel Duchamp, Igor Stravinskij, Joe DiMaggio, Irving Berlin, Tennessee Williams a Deborah Harry (Blondie).

 

Podívejte se na webové stránky: www.ghmp.cz