Rozhlas je už od začátku umělecké tvorby Romana Štětiny jeho hlavním tématem. Mizející zvukové technologie a skryté umění rozhlasových profesionálů vynáší díky svému umění znovu na svět. Hlavně ho zajímá, co předchází našemu setkání s vysílaným zvukem – co se nachází „před-mluvou“.

Předmluva v tanečním sále

A právě jeho aktuální dílo, audiovizuální inscenace Předmluva, je vytvořené pro taneční sál Colloredo-Mansfeldského paláce. Instalace sestává z fyzických objektů, textilních vzorků a zvukové nahrávky.

Jedna část zvukové instalace je zasazena do architektonických kulis připomínajících scénografii rozhlasového vysílání. „Návštěvník uslyší jednoduchou skladbu pro mužský a ženský hlas, kdy interpreti měli za úkol hledat rozdíl mezi dechem a hlasem. Ten moment, kdy se dech mění v hlas, kdy hlasivky spínají. Uvidí ale i moje další díla, která nějak navazují na architekturu rozhlasových studií," uvedl Roman Štětina.

Pletené reproduktory

V další části příběhu společně s oděvní návrhářkou Miou Jadrnou představuje pozoruhodný design textilií zakrývajících reproduktory historických rozhlasových přijímačů, do nichž se z pohledu posluchače rozhlasové vysílání „obléká“.

Jsou to všelijaké textilie se svým specifickým charakterem a bezpochyby s funkčním designem. Jsou nejen krásné, ale i pevné a zároveň propustné, s estetickou kvalitou.

Přijďte si poslechnout neobvyklé zvuky z rozhlasových přijímačů a zároveň obdivovat nepravidelnost zvláštních vzorů historických reproduktorů.