19. dubna se koná komentovaná prohlídka výstavy Eduard Steinberg: From Moscow to Paris s Tomášem Glancem, docentem slavistiky na univerzitě v Curychu.

Steinberg byl pokračovatelem tradice ruského suprematismu v druhé polovině 20. století – ovšem pro svůj původ v intelektuální disidentské rodině a abstraktní umělecký projev byl ve střední a východní Evropě prakticky neznámým. A právě o nápravu se snaží známý slavista Tomáš Glanc, autor televizního cyklu o ruské a sovětské alternativní kultuře.

O Bílkovi a grafice s dětmi

21. dubna pak proběhne workshop pro děti s rodiči na mateřské a rodičovské dovolené na téma František Bílek a grafika. Hlavní inspirací pro tuto dílnu se stane grafické dílo umělce Františka Bílka.

Prostřednictvím společného povídání si účastníci workshopu přiblíží Bílkovu osobnost a seznámí se s jeho grafickou prací (dřevořezy a dřevoryty). Během tvoření se zaměří na jednoduchou grafickou techniku – tisk z výšky. Rodiče a děti si vytvoří a vytisknou vlastní linoryty a monotypy.

Barokní nádhera

O den později, 22. 4., se koná výtvarný workshop na téma Barokní a rokokový ornament, který proběhne v barokním Colloredo-Mansfeldském paláci. Díky svému zaměření se bude věnovat kresebným a prostorovým rostlinným ornamentům.

Během workshopu se účastníci mj. seznámí s unikátním prostředím a historií tzv. piano nobile, reprezentativního patra šlechtického paláce.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ghmp.cz