První novodobá kavárna byla otevřena v roce 1554 v Konstantinopoli, kávová závislost se rychle šířila, první evropské kavárny byly v Paříži a Vídni.

České prvenství nepatří Praze, i když má dlouhou kavárenskou tradici, ale Brnu, kde si Turek Ahmed svůj podnik otevřel už v roce 1702. Praha měla svou první kavárnu v roce 1714, v dnešním domě U Zlatého hada, na křižovatce ulic Karlova a Liliová.

Galerie provozuje dvě kavárny

Od té doby byly po Praze otevřeno stovky, ba tisíce kaváren – jen dvě ale spojují kávu a české výtvarné umění. Sídlí v Domě U Kamenného zvonu a v Colloredo-Mansfeldském paláci, tedy budovách Galerie hlavního města Prahy. Oblíbili si je nejen milovníci kávy, ale samozřejmě také milovníci umění.

Oázy klidu v centru města

Caffe U Zvonu sídlící v Domě U Kamenného zvonu nabízí klidné posezení přímo v centru města na Staroměstském náměstí. S platnou vstupenkou do Galerie tu získáte 50% slevu na veškerou konzumaci uvnitř v kavárně a vnitřním atriu zahrádky z cen uvedených na jídelním a nápojovém lístku.

V Art Café v Colloredo-Mansfeldském paláci můžete nasát specifickou atmosféru barokního paláce a zároveň ochutnat nejen kávu, ale i výborné domácí dorty a dezerty, saláty, koktejly, čerstvé ovocné šťávy, ročníková a přívlastková vína a mnoho dalších specialit. V létě je tu navíc k dispozici zahrádka s příjemnou obsluhou.