Internetová galerie Projektor je platformou Galerie hlavního města Prahy pro prezentaci děl na bázi pohyblivého obrazu. Tento projekt nebyl nějakou dobu využíván, nyní ale startuje naplno.

Projektor chce formou tematických výstavních projektů představovat díla z oblasti videoartu, experimentálního filmu či uměleckého dokumentu, společně s kurátorskými komentáři, profily autorů, rozhovory a dalšími textovými i obrazovými dokumenty, zasazujícími vystavené dílo do širšího kontextu.

Sedm umělců představí videoart

První výstavou obnoveného projektu jsou Iluze malby 2018. Účastní se jí 7 umělců: Anna Balážová, Jiří Černický, Michal Pěchouček, Pavel Příkaský, Elen Řádová, Jan Šerých a Miroslava Večeřová.

Výstava se zabývá různými aspekty iluze, jakožto jednoho ze základních parametrů malby, v kontextu pohyblivého obrazu. Pomocí videí představí různé metody práce s barvou či světlem a současně možnosti jejich rozšíření o pohybový a časový rozměr.

Proč iluze?

Iluze z názvu výstavy odkazuje jednak na schopnost videa rozšířit či nahradit tradiční estetické kvality malby. Dalším výkladem pak je bourání iluzí - pro malíře nic kromě malby neexistuje: vizuální myšlenku lze vyjádřit v jakémkoliv médiu. A existuje řada cest, jak může bytostný malíř aplikovat své médium jak v prostoru, tak i v čase.