Výtvarník Jiří Hölzel letos absolvoval studium na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, v Ateliéru interaktivních médií Pavla Mrkuse. Jeho práce vychází z uměleckého pozorování účinků internetu, nových médií a obecně virtuální reality na společnost, zejména na zástupce nejmladších generací, pro které je realita sociálních sítí dominantním komunikačním a sociálním nástrojem.

„Vždy mě fascinovalo, jak nemožné je odhalit, rozpoznat a dekódovat špatně fungující systém, když nemáte možnost porovnání,“ říká mladý umělec, který ve svém díle využívá manipulaci v umění a to pomocí fenoménu „glitche“ – chyb a nepřesností ve virtuálním obraze.

Mezi tradicí a moderními technologiemi

Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, ze které výtvarník vzešel, je jednou z nejnovějších výtvarných škol u nás, která se snaží jak rozvíjet tradiční umělecké řemeslné postupy i techniky, tak zkoumat a aplikovat technologie nové. Poskytují zde ucelené umělecké, teoretické a praktické vzdělání designérům a grafikům, fotografům, umělcům se zaměřením na digitální média a kurátorům současného umění.

Škola propojuje ateliérová studia (je zde celkem šestnáct uměleckých a designových ateliérů) s teoretickými obory, s výstavními, prezentačními a publikačními aktivitami.

Řada zdejších absolventů již svou tvorbou dokazuje vliv a význam tohoto mladého uměleckého centra severozápadních Čech, kterým se fakulta za dobu své existence stala. A Jiří Hölzel, jemuž se v rámci cyklu Start Up věnuje prestižní Galerie hlavního města Prahy, je toho důkazem.