Čtyřiašedesátiletý Jan Merta v Praze nevystavuje poprvé. Jde o jeho již druhou samostatnou galerijní prezentaci.

Poprvé se představil již před třiadvaceti lety - v roce 1993 - komorním souborem obrazů ve druhém patře Staroměstské radnice. V roce 2005 se pak v Městské knihovně zúčastnil společné výstavy s Petrem Niklem, Tomášem Císařovským a Antonínem Střížkem, nazvané „A na co myslíš ty?“.

Nyní Galerie hlavního města Prahy připravila první velkou retrospektivu tohoto zajímavého umělce.

Nová malba 80. let

Merta je jedním z umělců, které řadíme k představitelům tzv. nové malby 80. let minulého století, a kteří si svůj výtvarný názor formulovali na pozadí tehdy nastupující postmoderny. Na aktuální výstavě v prostorách Městské knihovny představuje Merta po vizuální i obsahové stránce obsáhlý a mimořádně konzistentní soubor maleb, který tentokrát rozšiřuje o drobné kresby, sochy a instalace.

Výstava je do prostor Městské knihovny koncipovaná jako site specific projekt. Merta zde propojuje aktuálně vznikající díla se staršími realizacemi, kterým přiřazuje v nových souvislostech další významy.

Malířův život na fotografii

Nedílnou součástí expozice je také „biografie“ v podobě souboru černobílých fotografií, který vytvořili jeho osobní i tvůrčí přátelé Lukáš Jasanský a Martin Polák.

Celý obsáhlý cyklus, nazvaný Jan Merta, má v současnosti už 142 položek. Výběr z těchto fotografií tak již podruhé (po expozici v brněnské Wannieck Gallery v roce 2009) mapuje záchytné body Mertova života včetně výstavních „stop“ napříč různými evropskými městy, a koncept celé výstavy tak dotváří.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ghmp.cz