Sochařka a performerka Barbora Dayef studuje pátým rokem v Ateliéru sochařství na pražské UMPRUM. Její výstava Nová historka je střetem dvou světů – toho našeho a blízkovýchodního, ze kterého pochází autorčin otec a kde je jí inspirací babylónský Epos o Gilgamešovi.

Hlína jako materiál i téma

Klíčovou v tvorbě Barbory Dayef je hlína. Ta rovná se země. Hlína je klasickým sochařským materiálem, Barbora Dayef ji však používá zcela neklasicky: autorka hlínou maluje, vyrývá do ní nápisy, přikrývá se s ní a deformuje ji vlastním tělem. Nebo ji používá jako objekt svých video-performancí a zvukových instalací.

Vzpomínky vlastní rodiny coby nový mýtus

Hlína ztělesňuje zemský element a zpřítomňuje určité (posvátné) místo či krajinu. Vrstvy země také představují záznamy dění v čase.

A právě čas, dějiny a vzpomínky jsou fenomény, s nimiž Barbora Dayef explicitně pracuje. Její snaha znovu zhmotnit vzpomínky své rodiny je především neustálým aktivním, místy absurdním dialogem. Na jeho základě vzniká nový mýtus – příběh, který je jednou z nekonečné řady možností příběhu vlastního.

Projekt Start Up

Výstava Barbory Dayef je součástí již VII. série cyklu Galerie hlavního města Prahy Start Up, který tvoří hlavní platformu pro spolupráci s nejmladší uměleckou generací. Od nynějška se jeho výstavní program bude odehrávat v nově zrekonstruovaných prostorách bývalé konírny v přízemí Colloredo-Mansfeldského paláce.

Konírna Colloredo-Mansfeldského paláce

Výstavní prostory se nacházejí přímo za nádvořím barokního paláce, kde společně se stávajícími výstavními sály, kavárnou, galerijními ateliéry a v blízké budoucnosti též čítárnou bude vytvářet nové centrum kulturních aktivit galerie. Pro letní měsíce nabízí palácové nádvoří rovněž příležitost k instalaci děl v exteriéru.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ghmp.cz