Dokument  Pavla Štingla vznikl v průběhu realizace sochy, která od 28. října 2015 stojí na Moravském náměstí v Brně a byla vztyčena na počest markraběte Jošta pocházejícího z rodu Lucemburků (1351–1411).

Osmimetrový bronzový jezdecký pomník, mnohdy srovnávaný s Myslbekovou sochou svatého Václava v Praze, vyvolal silné kontroverze i odsudky, o čemž svědčí i přezdívky, jimiž ho Brňané častují (Žirafa, Trojský kůň aj.).

Navazuje na dokument o Kafkově pomníku

Časosběrný dokument se ale nezajímá o diskuse a politické rozepře. Soustředí se na drama tvůrčího procesu, při kterém se umělecká vize nemůže obejít bez výjimečné řemeslné zručnosti a navazuje na Štinglův dokument Popis jednoho zápasu (2004), který režisér s Rónou natočil o vzniku pomníku Franze Kafky v Praze.

Film zachycuje jednotlivé fáze vzniku sochy, kompletování jejích částí i nervy drásající manipulace s pomocí jeřábu, při níž hrozí, že dojde ke zničení díla. Vše přitom probíhá za časově i finančně vypjatých okolností. Dokument je zamyšlením nad moderním uměním zasazeným do veřejného prostoru a nad odvahou autora tvořit jinak, než jak veřejnost čeká.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ghmp.cz