Devětsil byl český levicový umělecký svaz, který působil v letech 1920 až 1930. Byl založený skupinou socialisticky orientovaných výtvarníků a literátů.

V jeho desetileté existenci působili i herci nebo hudebníci. Mezi zakladateli byl například nositel Nobelovy ceny za literaturu Jaroslav Seifert, básník Josef Frič, český spisovatel, dramatik a filmový režisér Vladislav Vančura, funkcionalistický architekt Josef Havlíček, spisovatel, publicista, dramatik, malíř a scénograf Adolf Hoffmeister nebo výtvarný umělec, publicista a překladatel Karel Teige.

Výstavu měl tento svaz jen jedinou, a to před třiatřiceti lety v roce 1986.

Poetismus a racionalita

Typické pro toto prvorepublikové sdružení byla především obrazotvornost moderního světa a spojení poezie s racionalitou. Právě poetismus se snažil propojovat všechny druhy umění dohromady - film, poezii, divadlo, hudbu, architekturu, malířství, tanec, fotografii, knižní produkci až po tanec a kabaret.

Nynější projekt Galerie hlavního města Prahy se k tématu vrací, a to nejen ve větší šíři záběru a s novými poznatky, ale také v bohatších možnostech prezentace. „Zaměřuje se na to, co bylo pro pojetí tvorby a další aktivity Devětsilu zásadní. Cílem je nabídnout výstavu jako živou a dynamickou podívanou, která plně odpovídá poetice Devětsilu,“ sdělila k výstavě kurátorka Alena Pomajzlová.

Mísení uměleckých směrů

Na začátku expozice vás hned uchvátí představení tehdejšího moderního světa. Světelné reklamní sloupy, filmové záběry nočního ruchu ve městě nebo fotoreportáže z tehdejšího života. V neposlední řadě také architektura, v níž se tvorba spolku odrazila nejvíce.

V Domě U Kamenného zvonu nechybí ani obrazy a divadelní tvorba, která skýtá třeba makety scén her i rekvizity. K vidění je například replika proslulého sádrového odlitku tanečnice Miry Holzbachové nebo třeba kadeřnická panna.

Nenechte si tuto zajímavou a dynamickou výstavu ujít.