Barevná knížka plná obrázků a fotografií zve k objevování, poučení a ke vzájemné spolupráci rodičů a dětí. V publikaci, za níž stojí autorky Michaela Matysová a Lucie Štůlová Vobořilová, se totiž čtenáři setkají s různými podobami sochy a pomníku – kamennými, bronzovými i s díly, které umělci tvoří svým vlastním tělem, třeba ze sněhu nebo trávy.

Historie versus současnost

Kniha Ahoj socho je protknutá zajímavými příběhy. Některé dokonce vyprávějí významní současní umělci. Poutavě se svými projekty seznamuje například česká výtvarnice Kateřina Šedá, jejíž práce má blízko k sociální architektuře a je autorkou řady veřejných realizací i v zahraničí, český výtvarník, sochař a vysokoškolský pedagog Kurt Gebauer, nebo další velmi úspěšný umělec Krištof Kintera či lektorka a kurátorka Denisa Václavová.

Kromě toho na stránkách „ožívají“ i známé veřejné plastiky, třeba pomník svatého Václava, pomník Mistra Jana Husa nebo sochy z Karlova mostu.

Kniha nabízí i tvůrčí úkoly, které čtenáře přivedou ke zkoumání vlastního okolí. A přestože je určena převážně rodinám s dětmi od 6 let, má mnoho co nabídnout i pedagogům a vedoucím dětských zájmových skupin.

Ilustrace knihy

Nový titul Ahoj socho je rovněž plný nádherných ilustrací, které jsou zejména pro dětské čtenáře velmi důležité. Obrázky jsou dílem Štěpánky Bláhovcové - ilustrátorky, grafické designérky a autorky knih, které posbíraly řadu ocenění (například zlato a dvakrát stříbro na European Design Ewards).

S tvorbou Štěpánky Bláhovcové se můžete setkat také v produktech českého tvůrčího papírnictví studia Papelote, věnuje se rovněž grafickému designu a volnému umění.

Workshop a tanečníci

V rámci křtu knihy se v příjemném prostředí jinak tichého malého nádvoří Colloredo-Mansfeldského paláce bude konat pro všechny včetně dětí i kreativní workshop, jehož součástí bude dílna „Socha tady a teď“. A to není vše. Ještě se můžete podívat na uměleckou performanci, při níž tanečníci vytvoří v kulisách Neptunovi fontány na pár chvil sochy z vlastních těl.

Součástí křtu bude autogramiáda a mimořádná 30% sleva na knihu.

 

Více informací na www.ghmp.cz