Další společnou výstavu po necelém roce uvádí spolek 400 ASA, tentokrát v Galerii hlavního města Prahy. Prostřednictvím současné dokumentární fotografie představuje život různých společenských skupin.

Spolek 400 ASA

Spolek 400 ASA, jehož název odkazuje k citlivosti filmu užívaného k pohotovému osvitu snímků, založilo před rokem a půl sedm fotografů: Karel Cudlín, Jan Dobrovský, Alžběta Jungrová, Antonín Kratochvíl, Jan Mihaliček, Tomki Němec a Martin Wágner. Zabývají se převážně fotografií dokumentární. Nevymezují se proti jiným přístupům k tvorbě, jsou ale spíše konzervativní nežli sledující módní trendy.

„Jsme skupinou přátel hrdých na svou profesi, na letité archivy plné snímků z celého světa a na nenahraditelné zkušenosti, které jsme při naší práci získali. Ačkoli si každý z členů zakládá na svobodném projevu a na osobní vizi či rukopisu výpovědi, umíme myslet společně. Cítíme výjimečnost okamžiků našeho životního času a také vlastní potřebu zachovat o tom autentické svědectví,“ tak se sami prezentují fotografové spolku 400 ASA.

Ve snaze zúročit dědictví českého dokumentu a jeho obrazovost, která z něj od počátku dělá světový fenomén, by rádi pokračovali a rozvíjeli jeho tradici.

Od každého jeden cyklus

Stěžejním zájmem všech fotografů této výstavy je člověk a lidské společenství. Kurátor Josef Moucha vybral od každého z nich jeden cyklus.

„Exponáty obohacuje projekce dalších ukázek tvorby. Drží se vždy jediného cyklu, vybraného ze souběžných pracovních programů zúčastněných fotografů. Sledují ráz dnešní doby realisticky, její proměnlivost ovšem každý vidí a zachycuje po svém,“ sdělil k probíhající výstavě Josef Moucha.

Jan Dobrovský představí například soubor z azylového domova v severních Čechách. Antonín Kratochvíl vystavuje teprve tři roky staré fotografie z africké Rwandy, Jan Mihaliček zase snímky z těch nejzaostalejších romských komunit na východním Slovensku.

Jediná žena expozice a spolku Alžběta Jungrová ukazuje pro změnu snímky ze souboru, který se zaměřuje na ženy ve věznici a na důvody, proč se tam dostaly. „Ženy jsou v tomhle jiné než muži. Muži ubližují, kradou a vraždí většinou ze zištných důvodů. Ženy kradou a vraždí převážně pod vlivem emocí," konstatuje fotografka.

Známý fotograf válek a konfliktů

Na výstavě ze skupiny 400 ASA sice nenajdete jednoho z členů Tomkiho Němce, ale vzácného hosta Paolo Pellegrina. Je to slavný italský fotograf prestižní světové agentury Magnum Photos, která je považována za absolutní špičku v dokumentární fotografii. Jeho série s názvem Borderlines mapuje přehlížená a zapomenutá místa v USA.

Dokumentární záběry těchto výjimečných fotografů vyjadřují souběžně se zachycenými ději vnitřní prožitek. Jedná se totiž o emotivně a obrazově silné svědectví o více vrstvách, než bývá zvykem u běžné reportáže.