Výstava je to opravdu jedinečná. Už také proto, že všechny fotografie mají u nás svou premiéru.

Gisèle Freund

Proslulá německo-francouzská fotografka, mimo jiné i historička a autorka knih o fotografii, Gisèle Freund (1908 - 2000) Prahu navštívila v roce 1967 během dnes již legendárního IV. sjezdu Svazu československých spisovatelů, který se konal 27. až 29. června. Na tomto sjezdu vystoupili Milan Kundera, Pavel Kohout, Václav Havel a režisér Miloš Forman na obranu filmu Sedmikrásky od Věry Chytilové s projevy, které jsou považovány za úvodní impuls Pražského jara.

Gisèle Freund se se spisovateli sešla a také je zvěčnila. Tak vznikla řada portrétů nejen Václava Havla a Milana Kundery, ale také filozofa Karla Kosíka a překladatelů Jana Vladislava a Adolfa Kroupy. Ze setkání fotografky a známého fotografa Josefa Sudka, kterého navštívila také během svého pobytu v Praze, vznikla další řada portrétů. Tyto jedinečné fotografie nebyly ještě nikdy vystaveny ani publikovány. Až teď v Praze. Vůbec poprvé!

Tim Rautert

Ve stejnou dobu - v roce 1967- do našeho hlavního města přijel i německý fotograf, dnes sedmasedmdesátiletý Tim Rautert. Jako obdivovatel známého Josefa Sudka navštívil jeho ateliér na pražském Úvoze. Právě tady vzniklo přes 40 fotografií, které jsou doprovázeny několika pohledy na tehdejší Prahu. Ač již byly tyto snímky prezentovány v zahraničí, v České republice bude soubor fotografií k vidění rovněž poprvé.

Na výstavě tak můžete shlédnout portréty mladého Václava Havla, který s náhrdelníkem na krku připomíná spíše rockovou hvězdu, Milana Kunderu, který stojí před zdí, na které je křídou namalován husitský kalich s nápisem „Pravda vítězí“, a samozřejmě portréty Josefa Sudka, legendy české fotografie.

 

Více informací na www.ghmp.cz