Sochy s námětem oblíbeného českého světce mají většinou ustálené ikonografické zobrazení podle předlohy barokního sochaře a řezbáře Jana Brokoffa. Přesto se v českém prostředí setkáváme i s jiným pojetím než v roli mučedníka – například sv. Jan Nepomucký v roli almužníka.

Jan Nepomucký

Náš světec je populární i mimo naši republiku a je mu zasvěceno nespočet kaplí, kostelů. Jeho sochy můžeme spatřit nejen na vesnicích, ale i ve městech.

Jan Nepomucký, neboli Jan či Johánek z Pomuka, byl generální vikář pražského arcibiskupa, později uctívaný jako svatý Jan Nepomucký, mučedník katolické církve a jeden z českých zemských patronů.

Ztělesnil v sobě ideál znalce Božích tajemství a pilným studiem a kázní usiloval o mravní dokonalost. V úřadě generálního vikáře věrně plnil povinnosti, hájil práva církve a její svobodu proti zvůli krále Václava IV. a zakusil za to od něj mnohá bezpráví. Když po velkém trýznění a mučení pro svou věrnost povolání i mlčenlivost dodýchal, byl z Karlova mostu vhozen do řeky Vltavy.

Symbol mlčenlivosti a věrnosti

Jaké byly ale okolnosti jeho umučení? Proč je vyobrazován s pěti hvězdami nad hlavou? Nad tímto svatým mužem vyvstává mnoho otázek. Přednáška představí životní osud tohoto světce a zaměří se na podrobnější výklad ikonografie a atributů.

Pro posluchače bude připraven doprovodný tištěný materiál s obrázky a základními fakty z přednášky. Každý účastník cyklu s alespoň 50% účastí obdrží na závěrečné přednášce 14. 5. pamětní list.